Minerii, și mai revoltați: Nu acceptăm așa ceva!

Veștile de la Ministerul Energiei nu i-au bucurat deloc pe minerii aflați în grevă. Nicio carieră nu a renunțat la protest pentru că oamenii își doresc ca salariile să le fie dublate sau majorate măcar cu 45%. Nu vor să intre la muncă sub nicio formă până când nu va ajunge în Gorj ministrul Energiei și până când nu le vor fi majorate substanțial salariile.

În toate carierele din cadrul Complexului Energetic Oltenia s-a extins protestul. Chiar dacă oficialii companiei și liderii de sindicat au fost chemați la Ministerul Energiei și au discutat mai bine de o jumătate de zi, căutând soluții care să deblocheze activitatea minieră din Gorj, ortacii nu au fost deloc mulțumiți când au auzit deznodământul. „12%? Nu acceptăm așa ceva! Eu am patru copii. Cum cresc eu patru copii dintr-un salariu de 20 de milioane de lei (n.r. lei vechi). Domnii directori pot să crească și nouă copii, că ei au salarii de 200 de milioane (n.r. lei vechi). Noi înotăm în noroaie și nu interesează pe nimeni de soarta noastră”, a spus un miner de la Roșiuța.

„Să vină ministrul!”

„Lucrez de peste 30 de ani în cariera asta. Nu am primit decât 100 de lei majorare la salariu. Păi e normal așa ceva? Să aibă o femeie de serviciu, la primărie, salariu mai mare decât un miner. Muncim în condiții extraordinar de grele. Îl chemăm pe ministrul Anton Anton, să vină aici, să vadă nămoalele, să vadă excavatoarele. Să vadă și el în ce condiții muncesc sclavii din minerit”, s-a revoltat un alt ortac.

În continuare, peste 2.000 de mineri refuză să intre la muncă. Oamenilor nu le e teamă nici că ar avea de suferit după anunțul secretarului de stat Doru Vișan. Acesta a transmis că greva este ilegală. “Nu mi-e frică de nimic! Ce să-mi facă? Să mă împuște ca pe Ceaușescu? Pe Miron Cozma nu l-au omorât! Nu ne e frică și nici nu vrem să ne oprim din grevă. Vom rămâne aici cât va fi nevoie pentru că ei trebuie să conștientizeze că avem nevoie de salarii mai mari. Vrem salarii duble!”, a fost mesajul unui alt miner.

Prefectul județului Gorj, Ciprian Florescu, a îndemnat la calm și dialog. Le-a transmis minerilor să se întoarcă la muncă pentru ca Sistemul Energetic Național să nu aibă de suferit. „Problemele de care vorbesc minerii sunt cunoscute. Au mai fost dezbătute. Am înțeles că se vor oferi vouchere de vacanță, majorări la salarii, dar nu știu dacă vor fi fonduri să fie majorate cu 45%. Vor mai fi discuții și vor fi căutate alte soluții pentru măriri salariale. Cea mai bună soluție este ca oamenii să înțeleagă și să reia activitatea”, a transmis prefectul.

Vizualizări: 8,056

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: