Din Țara celor o Mie de Peturi

În Europa există o țară despre care noi, românii, nu știm multe. Și locuitorii acelei țări ar vrea ca lucrurile să rămână așa. Printre altele, este cunoscută în anumite cercuri mai înalte ca ”țara dimineților liniștite”. Având în vedere porecla, e cu atât mai de înțeles cu cât oamenii fac tot posibilul să țină românii departe. Când vine vorba de gălăgie și scandal, să te ferească Dumnezeu, pe oriunde ai merge, de români și de italieni. Unul singur face mai mult tărăboi decât o turmă de rațe alergată de una de curci.

Întrerup puțin relațiile externe cu Finlanda ca să vă spun o poveste. Alaltăieri îmi dă SMS un prieten: ”Bă, nu vii pe la mine? Că am o nuntă în cartier și e super-distracție, cum ne place nouă”. După câteva minute îl sun. Îi auzeam cu greu vocea printre manele, aproape că nu înțelegeam ce zice. Îl întreb surprins, urlând în telefon: ”Ce, mă, tu chiar te-ai dus la nunta aia de țigani?!”. Îmi urlă înapoi disperat: ”Nu, bă, așa se aude la mine în casă!”. De aia zic, adio dimineți liniștite la Helsinki dacă prind românii gustul Finlandei. Motiv pentru care, prevăzători, Finn Air-ul a sistat zborurile direct către București.

Măsura vine la doar câteva zile după ce am aflat că se desființează și fabrica Nokia de lângă Cluj ca să se îndrepte spre țări cu soare mai răsare și cu mânuță de lucru mai ieftină. Asta după ce, când au venit la noi, le dăduseră aceeași țeapă nemților. Să vedem unde-o să mai meargă după Vietnam, când li s-o părea scump și acolo. Se plătește undeva munca mai prost decât în Vietnam? Poate la Vaslui.

Până una-alta, e cât se poate de clar că Țara celor o Mie de Lacuri face tot posibilul să se ferească de Țara celor o Mie de Fleacuri. Sau de Peturi?

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: