Din viitor, pentru Evul Mediu

Bucuros că nu toți primarii apelează la măcelărirea câinilor fără stăpân și că mai există și bărbați ca Johannis (probabil nu întâmplător neamț) din Sibiu care exclude varianta masacrului, mă pregăteam să dau niște soluții. Asta cer grăbiții să vadă străzile deposedate de câini, nu? Soluții. Și mai invocă așa, din auzite, țări occidentale care practică eutanasia, uitând, practic, însuși sensul cuvântului eutanasie.

Mă pregăteam să spun că Organizația Mondială de Sănătate și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor admit eutanasierea ca metodă, dar subliniază că este complet ineficientă atunci când este folosită singură. În plus, vorbesc despre o eutanasiere limitată, în cazuri speciale. Toate cazurile dintr-un oraș nu pot fi speciale. Mai mult, punctele de temelie ale studiului pentru eliminarea câinilor vagabonzi se referă (cum era și firesc și cum românii nici nu concep) la oameni: 1. Promovarea responsabilizării proprietarilor de câini și 2. Controlul populației de maidanezi doar în paralel cu schimbările în comportamentul uman, pentru ca acesta să fie posibil. De asemenea, OMS-ul mai oferă ca variantă, pentru cazurile (ca al nostru, zic eu) unde prezența câinilor pe străzi este ”inevitabilă” reintegrarea câinelui sterilizat și vaccinat în mediul de unde a fost ridicat, metodă ieftină și demonstrat eficientă. Apropo de responsabilitatea proprietarilor de animale, în Germania oamenii plătesc un impozit de cel puțin 120 de euro anual pentru a avea un animal și, practic, nu există câini maidanezi. Ba mai mult, nemții adoptă într-o veselie maidanezi de la noi, de la unguri, de la bulgari, de la polonezi și ucraineni. Cu toate astea, până acum, în 2013, doi copii (nu unul!) au murit mușcați de câine în Germania. De câinele familiei, cum ar veni. Cei doi câini au fost imediat eutanasiați, dar nu s-a gândit nimeni să-i eutanasieze pe toți.

Spuneam, deci, că mă pregăteam să vă spun toate astea, crezând că primarul de la Târgu Jiu și alții din Gorj sunt oameni dornici să rezolve problema într-un mod cât mai omenesc posibil. În timp ce scriam, însă, am văzut o știre pe un site de știri local cum că maidanezilor din Târgu Jiu li s-ar administra cârnați cu otravă. Practica este uzuală și în al doilea oraș ca mărime al județului, Motru. Moartea prin otrăvire este cea mai chinuitoare din câte îmi pot imagina, chiar și cu o lopată-două în cap rezolvi mai decent problema. La aceste practici de Ev Mediu am ajuns noi în Gorj, momentan, iar lumea își pune problema eutanasierii ca la carte, cu anestezie prealabilă? M-aș mira să aud că anestezia se folosește la Târgu Jiu chiar și la oameni, în spitale.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: