Director despăgubit de CE Oltenia

Un șef din cadrul Complexului Energetic Oltenia a câștigat, definitiv, în instanță, despăgubiri de zeci de mii de lei de la compania energetică. Este vorba de Ion Petroniu, directorul adjunct de la Investiții.

În toamna lui 2017, Ion Petroniu a dat în judecată Complexul Energetic Oltenia. Totul a pornit de la un control al ANAF.

Inspectorii au descoperit că membrii Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului CE Oltenia ar fi încasat necuvenit, în 2014 și 2015, indemnizații în valoare netă totală de peste 240 de mii de lei. Mai exact, indicatorii de performanță ar fi fost „umflați”, din pix, pentru ca șefii companiei să încaseze mai mulți bani. Inspectorii Fiscului au dispus Complexului Energetic Oltenia să recupereze banii, inclusiv prin acțiuni în instanță.

În cazul lui Petroniu, pe atunci director al Diviziei Strategii Dezvoltare, era vorba de 61.209 lei net, pentru perioada ianuarie 2014-septembrie 2015.

Doi ani de procese

La rândul său, Petroniu a dat compania în judecată. A motivat că raportul ANAF nu a fost întocmit corect, „în sensul că inspectorii fiscali au modificat metodologia de calcul după cum au vrut”.

La un an distanță de la deschiderea acțiunii în instanță, Petroniu are un prim câștig de cauză. CE Oltenia a fost obligat „la 51.616 lei despăgubiri şi 5.327,32 lei cheltuieli de judecată către reclamant”.

Compania contestă decizia. La finalul anului 2018, judecătorii Curții de Apel Craiova resping, ca nefondat, apelul CE Oltenia. Cum decizia nu este definitivă, CEO mută procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Primul termen de judecată a fost stabilit pe 6 iunie 2019. Pe final de an, Curtea Supremă admite, în principiu, recursul declarat de CE Oltenia și acordă termen la 30 ianuarie 2020, pentru judecata pe fond a recursului.

Joi, CE Oltenia înregistrează un nou eșec. „Respinge ca nefondat recursul declarat de pârâtul COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. împotriva deciziei nr. 1162/2018 din 15 noiembrie 2018, pronunţate de Curtea de Apel Craiova – Secţia a II-a civilă. Obligă recurenta-pârâtă Complexul Energetic Oltenia S.A. la plata sumei de 2.500 lei cheltuieli de judecată către intimatul-reclamant Petroniu Ion. Definitivă”.

Între timp, CE Oltenia a deschis mai multe procese în instanță împotriva foștilor sau actualilor directori, măsuri impuse tot în urma unor controale, fie că e vorba de Curtea de Conturi sau ANAF.

Vizualizări: 5,324

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: