Directorii liceelor cer zeci de clase de învăţământ profesional

Directorii grupurilor şcolare şi ale liceelor tehnologice din judeţul Gorj au solicitat înfiinţarea a 35 de clase de învăţământ profesional pentru anul şcolar 2012-2013. Printre profilurile cerute se numără cele de mecanică, electromecanică, construcţii, agricultură, turism şi alimentaţie, textile sau domeniul electric. Readucerea în programa şcolară a acestor specializări, de pe urma cărora elevii gorjeni vor învăţa o meserie, se încadrează în programul ”Alege-ţi drumul!”, lansat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Directorii unităţilor de învăţământ din Gorj văd cu ochi buni ideea de a înfiinţa clase de învăţământ profesional, unde elevii să înveţe o meserie. Aceştia au cerut înfiinţarea a 35 de clase în domeniile mecanic, electromecanic, electric, construcţii, agricultură, turism si alimentaţie sau textile în cadrul programului ce va fi lansat de Ministerul Educaţiei, ”Alege-şi drumul”, ce promite şcolarizarea a 8000 de elevi la nivel naţional. Beneficiile acestui program, ce va începe de anul viitor, constau în faptul că absolvenţii de clasa a IX-a care vor opta pentru una dintre aceste clase vor scăpa de un examen de bacalaureat care s-a dovedit extrem de dificil pentru cei mai mulţi elevi. Pe lângă acestea se mai adaugă şi beneficiile băneşti, având în vedere că fiecărui elev înscris în aceste clase îi este promisă suma de 200 lei lunar. Se va şti cu exactitate câte clase se vor forma după întâlnirea de la Craiova, programată pe azi, 27 februarie, la care vor participa toate judeţele Olteniei şi în cadrul căreia se va discuta despre necesarul de clase şi despre specializările căutate pe piaţa muncii.

Specializările, acreditate

Conducerea Colegiului Tehnic Nr.2 a cerut formarea unor clase de sudori şi textile. Problema cu care s-au confruntat cei mai mulţi directori a fost aceea a încheierii contractelor cu agenţii economici unde elevii vor urma să facă practică în cei doi ani de studiu deoarece aceştia nu mai prea există. O condiţie a înfiinţării acestor clase este ca unitatea de învăţământ să aibă autorizaţie sau acreditare pe respectivele specializări. ”Am propus şi noi realizarea a două clase de învăţământ profesional. Una va avea specializarea strungari şi va face parte din domeniul mecanic, iar alta va fi de confecționer produse textile, ce se încadrează în domeniul industrie textilă și pielărie. Noi suntem acreditați la aceste domenii , care au funcționat la noi în liceu și în perioada 2006-2007. Credem că sunt specializări care se caută pe piața muncii, mai ales sudorii, care sunt văzuți bine și în străinătate. Ultima promoție a școlii profesionale a fost în anul 2005, după care s-au introdus Școlile de Arte și Meserii”, spun Ion Botanciu, directorul Liceului Tehnic Nr.2 din Târgu Jiu.

Șansă și pentru elevii din afara liceului

De asemenea, la nivelul Grupului Școlar de Transporturi Auto ”Traian Vuia” din Târgu Jiu se dorește înființarea a două clase de mecanici auto și una de textile. ”Sper să aducem aceste clase la același nivel la care au fost. Pentru a învăța o meserie elevii vor face multe ore de practică în service-uri auto. Avem contracte cu agenții economici și pot să vină aici și elevii de la alte școli. Nu este obligatoriu să fie numai absolvenți de la noi din școală. Aprobările pentru funcționarea cestor clase vor veni săptămâna viitoare”, menționează Alina Dănăricu, directoarea acestei unități. O clasă de agricultură va funcționa la Grupul Școlar Bârsești.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: