Directorii spitalelor cu arierate, greu de demis

Ameninţările Ministerului Sănătăţii privind demiterea directorilor de spitale care fac arierate nu pot fi puse în aplicare în judeţul Gorj. Deşi este de părere că directorii spitalelor nu ar trebui să facă arierate, Valentin Popa spune că ministrul nu are dreptul de a-i sancţiona pe managerii gorjeni, întrucât nu este ordonator de credite.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au întâlnit săptămâna trecută cu liderii Sanitas din întreaga ţară. Prezent la discuţii, Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj, a precizat că ministrul i-a ameninţat cu demiterea pe managerii de spitale care fac arierate. Deşi este de părere că directorii spitalelor nu ar trebui să facă arierate, Valentin Popa spune că ministrul nu are dreptul de a-i sancţiona pe managerii gorjeni, întrucât nu este ordonator de credite, singurele instituţii abilitate să facă acest lucru fiind Consiliul Judeţean şi consiliile locale. „Prin intermediul nostru, Ministrul Sănătăţii a transmis directorilor de spitale că îi va da afară în condiţiile în care fac arierate. Ministrul Sănătăţii poate să-i demită doar în condiţiile în care dă vreun ordin în acest sens”, a declarat Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj.

La rândul lor, managerii spitalelor din Gorj nu se tem de ameninţările ministrului. „Deocamdată nu am arierate, dar sunt convins că ministrul Sănătăţii nu mă poate demite pentru că noi aparţinem de Consiliul Local”, a declarat Constantin Târziu, directorul Spitalului Târgu Cărbuneşti.  

Arierate din cauza Ministerului Sănătăţii

Întârzierea plăţilor pe programe de sănătate ce trebuie efectuate de către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, cu banii trimişi de la Ministerul Sănătăţii, a făcut ca unităţile spitaliceşti să facă arierate. Spitalul de la Dobriţa are arierate de doar 800 de lei, pe programul de tuberculoză. „Avem arierate de 800 de lei, datorii făcute din cauza întârzierii plăţii de CAS, pe programul de tuberculoză. Banii trebuie trimişi de către Ministerul Sănătăţii, iar noi să-i primim prin intermediul CAS-ului. Nu mi se pare normal să ni se spună că nu trebuie să avem arierate, din moment ce ministerul nu-i trimite la timp. Spitalul are bani în cont, dar nu putem să plătim din banii spitalului ceea achiziţionăm prin programul de sănătate”, a declarat Tiberiu Tătaru, directorul spitalului de la Dobriţa.         

SOLICITĂRI

Sindicaliştii i-au cerut ministrului să menţină locurile de muncă din sistemul sanitar. „Am avut discuţii de vreo două ore cu Ministrul Sănătăţii şi am spus foarte clar că Federaţia Sanitas nu va accepta niciodată să se reducă vreun drept salarial câştigat vreodată. De asemenea, am cerut menţinerea locurilor de muncă, iar Ministrul Sănătăţii a îmbrăţişat această idee”, a precizat Valentin Popa. 

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: