Directorii UM Sadu, eliberaţi de judecători. Moţa continuă reţinerile!

Tribunalul Gorj a respins ieri cererea procurorului Emil Moţa, privind arestarea pentru 29 de zile a foştilor directori generali de la UM Sadu, Lori Boian şi Nicolae Dijmărescu. Procurorii susţin că de la uzina de armament a dispărut rezerva de mobilizare, formulând acuzaţii de instigare la delapidare, evaziune şi spălare de bani. În replică, apărătorii au spus că „rezerva de mobilizare” nu se mai ţine de ani buni la societate, ci la Oficiul de Stat pentru Probleme Speciale. Cu toate acestea, procurorul a dispus ieri şi reţinerea directorului de producţie Gabriel Lucian Bogdan, iar audierile vor continua, nefiind excluse noi reţineri.

A treia zi de audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în dosarul dispariţiei „rezervei de mobilizare” a fost una deloc plictisitoare, mai ales că după prânz un al patrulea director de la Uzina Mecanică Sadu implicat în anchetă a devenit cel de-al treilea reţinut de procurorul Emil Moţa. Gabriel Lucian Bogdan este director de producţie la uzina de armament şi în această funcţie a fost direct responsabil de cantităţile de materie primă folosite în procesul de producţie, sutele de tone despre care vorbesc anchetatorii că ar fi fost luate din „rezerva de mobilizare” şi folosite în producţia curentă nefiind evidenţiate cu acte în regulă. Aşa s-a ajuns ca Bogdan să îngroaşe rândurile celor încătuşaţi în acest caz extrem de grav, după ce, marţi, primiseră cătuşe foştii directori generali Lori Boian şi Nicolae Dijmărescu.

Boian: Nu există rezervă de mobilitate la UM Sadu

„Nu există rezervă de mobilitate la UM Sadu. În 2001 a fost dată OUG 185, stipulată prin Legea 168/2002. În contextul acestei legislaţii, a trebuit să ducem în trei locaţii din România produsele care au rămas la ANRS, cum îi zicea atunci. În 2005, rezerva de mobilitate a trecut de Oficiul de Stat pentru Probleme Speciale. Toate materialele feroase şi neferoase care au rămas au intrat în patrimoniul Ministerului Economiei şi au fost valorificate. A cumpărat şi uzina, au cumpărat şi alte uzine”, a spus Lori Boian încă din prima zi de audieri, când nici prin gând nu-i trecea că i se vor pune cătuşele.

Boian a fost reţinut în condiţiile în care este şi director general adjunct al Romarm, regia care are în subordine filiala de la Sadu, el fiind acuzat că a încercat să blocheze o parte din investigaţiile menite să clarifice situaţia „rezervei de mobilizare”.

Ieri Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a prezentat şi informaţiile legate de acuzaţiile concrete care le sunt aduse celor doi foşti directori generali, faţă de cele făcute publice până acum ieşind la iveală şi alte acuzaţii, extrem de grave şi ele. „Faţă de inculpatul Boian Gheorghe Lori, care a îndeplinit funcţia de director general al S.C. U.M. SADU S.A. în perioada 16.12.2005-16.06.2012, procurorul a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru comiterea infracţiunilor de instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, evaziune fiscală şi spălare de bani. Faţă de inculpatul Dijmărescu Nicolae, care a îndeplinit funcţia de director general al S.C. U.M. SADU S.A. în perioada 20.12.2012-01.05.2013, procurorul a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru comiterea infracţiunilor de instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, evaziune fiscală, spălare de bani, instigare la fals intelectual şi omisiunea sesizării organelor judiciare”, a precizat Parchetul într-un comunicat de presă.

ELIBERAŢI

Dijmărescu şi Boian au plecat liberi acasă, după ce, aseară, magistrații au decis că nu se impune arestarea a niciunuia dintre ei. Ambii au interdicție de a părăsi țara în următoarele 30 de zile, Parchetul având dreptul de a face recurs şi a cere arestarea preventivă la Curtea de Apel Craiova.

Vizualizări: 257

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: