Directorul Liceului Sportiv, schimbat pe criterii politice

Cornel Tigveanu a fost înlocuit la sfârşitul săptămânii trecute din funcţia de director al Liceului cu Program Sportiv din Târgu Jiu. Locul acestuia a fost luat de fostul jucător al echipei de handbal Energia Pandurii, Liviu Andrieş, bun prieten şi partener de afaceri cu vicepreşedintele PSD Gorj Andrei Maioreanu.

Conducerea pesedistă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a schimbat în cele câteva luni de activitate zeci de director de şcoli şi de inspectori şcolari. Începutul de an şcolar se apropie cu paşi repezi, dar principala preocupare a ISJ Gorj rămâne tot politizarea învăţământului. Chiar săptămâna trecută au fost schimbaţi mai mulţi directori de unităţi de învăţământ, locul lor fiind luat de membri PSD sau apropiaţi ai acestuia.

Numire de director cu încălcarea legii

Liviu Andrieş a fost şi rămâne un sportiv apreciat de gorjeni, dar asta nu scuză faptul că numirea sa pe postul de director al Liceului cu Program Sportiv s-a făcut cu încălcarea legii. Pentru a fi director, Andrieş ar fi trebuit să aibă cel puţin gradul didactic II şi vechime în unitatea de învăţământ de cinci ani. Legea nu a contat însă mai mult decât apropierea sa de unul din partidele de guvernământ, mai exact PSD. Cornel Tigveanu, vizibil afectat, a declarat vineri la Radio Infinit că are regretul de a fi fost schimbat politic, dar în acelaşi timp este mândru că nu şi-a construit o carieră cu propte politice.

Rodica Oprea a fost director  al Grupului Şcolar Forestier din Târgu-Jiu şi a primit ordinul de schimbare din funcţie pe data de 1 septembrie. Oprea a spus că profesorul care i-a luat locul nu era titular la Liceul Forestier. În plus, fosta directoare susţine că nu i s-a făcut niciun fel de evaluare înainte să fie dată afară de pe post. Directorul adjunct al Liceului Forestier, Olimpia Rusescu, a spus că şi ei i s-a comunicat de noul director Teodor Mergea că va fi înlocuită din funcţie, deşi a obţinut postul  prin concurs, iar contractul de management expiră în 2010. „Deocamdată nu colaborăm în niciun fel, nu îmi dă niciun fel de atribuţii, aştept să văd ce se întâmplă“, a spus Rusescu.

Foşti primari PSD, numiţi director de şcoli

Printre directorii de şcoli schimbaţi fără explicaţii cu câteva zile înainte de începerea şcolii se numără: Constantin Doroi – Ţânţăreni, Ion Pană – Bustuchin, Tineriu Guţu – Baia de Fier, Pantelimon Isuf – Drăguţeşti, Nicola Avram – Roşia de Amaradia, Ion Rădulescu – Peştişani, Ionul Munteanu – Bumbeşti Jiu, Maria Popescu – Câlnic, Gheorghe Păsătoiu – Muşeteşti. Cei mai mulţi dintre aceştia îşi câştigaseră posturile prin concurs.

Ar fi de menţionat că doi dintre foştii primari PSD care au pierdut alegerile în 2008 au fost numiţi directori de şcoli, Cristian Faităr la Roşia de Amaradia şi Vergiliu Popovici la Câlnic.

Epurări politice şi în inspectoratul şcolar

Cornel Toma, fost inspector de resurse umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a fost forţat să îşi dea demisia încă la începutul lunii iunie, sub ameninţarea aplicării calificativului „nesatisfăcător“, ce i-ar fi putut afecta întreaga carieră.

La 31 august 2009, ISJ emite decizii de eliberare din funcţie pentru toţi inspectorii, indiferent dacă aceştia au fost numiţi prin concurs sau cu delegaţie. Potrivit legii, inspectorii numiţi prin ordin al ministrului ar fi trebuit schimbaţi prin aceeaşi procedură, nu prin decizii luate la nivel local. Printre inspectorii şcolari schimbaţi din funcţie acum câteva zile se numără Daniela Bogea, Cristian Gârdu, Luminiţa Popescu, Maria Cochină, iustin Paralescu.

Vasile Antonie, inspector şcolar general adjunct, spune că nu este vorba despre schimbări politice, ci pur şi simplu unor le-a expirat delegaţia, alţii şi-au dat demisia, iar alţii s-au pensionat.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: