Discuţiile pe cota de cărbune în bani, probabil la finalul lunii

Gabriel Bălăceanu, lider de sindicat în cadrul SMEO, a declarat că Ion Ruşeţ şi Gabriel Căldăruşe au primit sarcina de a stabili o întâlnire cu administraţia pentru a discuta despre o compensare a cotei de cărbune. El a mai spus că a fost calculată tona de cărbune la 57 de lei, ceea ce înseamnă că dacă la un moment dat se vor da bani, un salariat ar putea primi 500 de lei după impozitare. Dar, în acelaşi timp, informaţiile din unităţi arată că administraţia strânge acum cereri pentru cota de energie sau prelungeşte termenul pentru cărbune, acordarea banilor fiind ultima variantă.

Sindicatele coordonate pe atunci de Ion Ruşeţ au încheiat în iulie un protocol privind acordarea cotei de cărbune în natură sau în bani. Tot în protocol se spunea că în octombrie, în funcţie de situaţia economică a societăţii, se va discuta despre acordarea contravalorii în bani a cotei de cărbune. Potrivit lui Bălăceanu, sindicatele trimit săptămâna aceasta adrese prin care cer o întâlnire. El mai spune că discuţia ar putea avea loc în jurul datei de 20 octombrie. „Vom purta corespondenţă şi o să clarificăm data la care ne vom întâlni pentru a discuta această problemă. Va trebui să găsim şi alte forme de compensare şi dacă este va trebui să găsim şi  formă de retribuire în bani. A intrat în sarcina preşedintelui sindicatului şi preşedintelui executiv să facă o adresă către administraţie prin care să ne pună la dispoziţie o serie de materiale pe care să putem discuta. Sper să nu ajungem chiar până în ultima zi a lui octombrie. Cred că în jurul datei de 20 octombrie să fie clarificat acel protocol“, a declarat Bălăceanu.

Liderul a mai spus că o tonă de cărbune a fost calculată la 57 de lei. De reamintit ar fi că, anul trecut, minerii au putut lua cărbune de la companie cu 90 de lei. „Mai sunt şi alte posibilităţi. Să vedem şi alte forme de compensare, astfel încât toţi salariaţii să beneficieze de anumite facilităţi, tot bani înseamnă. Tona a fost calculată de 57 de lei tona. Deci ar veni 570 de lei. Este suma de impozitare. Orice se impozitează“, a adăugat liderul sindical din Rovinari.

„E posibil să fie o compensare cu plata agentului termic, să zic o compensare electrică şi nu ca ultimă măsură chiar o compensare în bani“

Gabriel Căldăruşe, preşedinte SMEO

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: