Roşca: Sindicatul majoritar va fi fără Ruşeţ şi nu se va numi SMEO

Preşedintele Sindicatului Liber din Cariera Roşiuţa, Nelu Roşca, a declarat că liderii din Turceni, Jilţ, Motru şi Craiova doresc înfiinţarea unui sindicat majoritar, dar el nu se va numi Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO). Roşca a mai spus că săptămâna viitoare este aşteptat la Târgu Jiu preşedintele Federaţiei Naţionale „Univers“, Adolf Mureşan. Roşca a subliniat că din noua structură sindicală nu trebuie să facă parte şi Ion Ruşeţ. Pe de altă parte, liderul SMEO, Gabriel Căldăruşe, spune că prin orice mijloace acest sindicat majoritar va fi înfiinţat.

Gabriel Căldăruşe, preşedintele SMEO, sindicatul ce se vrea majoritar cu sprijinul celorlalţi lideri, spune că, orice ar fi, organizaţia lui va fi cea mai mare din CEO. „Acest sindicat majoritar şi reprezentativ va fi gata până la sfârşitul anului sau chiar începutul lunii decembrie. Eu sper că până la urmă să nu fie contra (n.red- ceilalţi lideri). Oricum va fi, eu vă spun că acest sindicat va fi înfiinţat până la începutul lunii decembrie. Cred că şi dumnealor îşi vor reevalua opiniile în ceea ce priveşte modul de constituire a acestui sindicat“, spune Căldăruşe.

Dar, ideea lui Căldăruşe de sindicat majoritar nu este aceeaşi cu a celorlalţi lideri. Preşedintele sindicatului din Roşiuţa, Nelu Roşca, a spus explicit că susţine formarea unui sindicat majoritar, dar care nu se va numi SMEO. „Noi, preşedinţii de sindicate, am avut întâlniri şi la început de săptămână. Discutăm în continuare, analizăm, luăm în calcul realizarea unei organizaţii sindicale majoritare, dar care cu siguranţă nu se va numi SMEO. Nu va fi SMEO cu siguranţă. Noi vom forma şi avem în proiect asemenea lucru, o să-i dăm altă denumire“, a spus Roşca.

Adolf Mureşan, aşteptat la Gorj

El a mai declarat că au sprijinul lui Adolf Mureşan, preşedintele Univers, care va veni la Gorj. „La sfârşitul acestei săptămâni ne vom întâlni din nou şi săptămâna cealaltă vom fi vizitaţi şi de preşedintele federaţiei din care şi noi facem parte, care va participa alături de noi pentru realizarea acestui proiect“, a spus Roşca.  În plus, Roşca a mai punctat o condiţie în formarea acestui sindicat. Fără Ruşeţ. „Pe mine nu mă interesează rolul domnului Ruşeţ. Acolo întrebaţi sindicatul preşedintelui de acolo (n.red- Gabriel Căldăruşe, preşedinte SMEO) ce rol poate să aibă el. În orice caz în structura sindicală din care eu fac parte nu va avea nici un rol. Munca sindicală nu a început şi nu se termină la Ruşeţ“.

Roşca a mai adăugat că Ruşeţ a dezamăgit liderii care au plecat cu el din FNME. Roşca subliniază că ei aveau organizaţii, iar el nu avea vreun membru în spate. „La momentul acela domnul Ruşeţ a fost cooptat şi i s-a dat încredere de către preşedinţii de sindicat care erau în fruntea unor organizaţii legal constituite, dânsul fiind persoană fizică, iar pe parcursul derulării acestui proiect dânsul a dezamăgit şi nu are rost să intrăm în discuţii că va veni şi momentul potrivit pentru aceste discuţii“, a declarat sindicalistul la un post local de radio.

Cine pe cine va „zgudui“

Ion Ruşeţ a fost obligat să demisioneze acum o săptămână din funcţia pe care o avea la Federaţia Univers pentru că nu a mai fost dorit de liderii sindicali din Motru, Jilţ, Turceni şi Craiova, dar a fost „preluat“ de Gabriel Căldăruşe la SMEO. Acum întrebarea este cum vor încerca cele două tabere să formeze un sindicat majoritar şi reprezentativ în CE Oltenia, care să meargă singur la negocierile pentru contractul din minerit şi energie. Cine pe cine va „zgudui“. Ruşeţ a pornit un război cu ceilalţi lideri după ce a spus la televizor că cei care nu vor să fuzioneze cu sindicatul lui Căldăruşe vor fi „zguduiţi“ în sensul că le vor fi luaţi oamenii aşa cum s-a întâmplat în bazinul Rovinari. SMER, care apoi s-a transformat în SMEO, a strâns câteva mii de oameni cu sprijinul administraţiei, cu presiuni şi pe fondul unor nemulţumiri pe contractul negociat tot de ei, când erau în FNME. Acest lucru se întâmpla la începutul anului, dar de atunci şi liderii din Univers au arătat de pot şi e mai greu să adune membri. Chiar şi cu forţa.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: