Divorţ oficial între PDL şi PSD la nivel de judeţ

Biroul Permanent Judeţean al PDL Gorj a decis sâmbătă „încetarea oricărei colaborări“ cu filiala judeţeană a PSD, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi. Cele două organizaţii oricum nu s-au înţeles în niciun fel de la începutul anului, coaliţia dintre democrat-liberali şi social-democraţi fiind un nesfârşit şir de acuzaţii şi declaraţii belicoase.

Hotărârea luată de portocalii la sfârşitul săptămânii a fost motivată prin „tendinţa permanentă de obstrucţionare“ de către social-democraţi a oricărei iniţiative democrat-liberale de a colabora cu PSD Gorj.

„Toţi membrii Biroului au considerat că este necesar un mesaj hotărât şi fără echivoc către partenerii iniţiali, astfel încât s-a votat şi s-a aprobat, în unanimitate, încetarea oricărei colaborări la Gorj. La baza deciziei au stat şi poziţiile publice împotriva guvernului (din care PSD face parte şi îl susţine în Parlament) avute în mod repetat de liderii social democraţi locali, dar mai ales de ministrul Victor Ponta“, se arată într-un comunicat de presă trimis de Partidul Democrat- Liberal.

Democrat-liberalii i-au acuzat pe foştii lor parteneri din PSD că nu au alt interes decât „ciolanul“ „Atitudinea duplicitară şi „jocul” de-a puterea şi opoziţia pe care PSD continuă să-l facă, dimineaţa participând la decizii, iar după amiaza comentându-le şi criticându-le ne face să credem că partenerii noştri nu au alt interes decât „ciolanul”, arătând tot mai mult ca o echipă de popice în pană de idei", mai spun democrat-liberalii.

Cosmin Popescu: Nu vor fi epurări politice

Preşedintele PDL Gorj, deputatul Cosmin Popescu, a precizat că decizia luată de către organizaţie nu va fi urmată de eventuale schimbări din funcţii a social-democraţilor aflaţi în posturi de conducere în minerit şi energie. Popescu afirmă că PDL îi apreciază pe specialiştii PSD din domeniile respective şi nu doreşte „să îşi bată joc de ei aşa cum a făcut PSD cu democrat-liberalii pe care i-a îndepărtat din sănătate, învăţământ, silvic sau protecţia muncii“.

„Partidul Democrat Liberal filiala Gorj a încheiat protocolul de colaborare la nivelul judeţului cu Partidul Social Democrat în data de 11 ianuarie 2009. Acest protocol nu a fost respectat încă de a doua zi de partenerii noştri, care au început o adevărată prigoană împotriva membrilor şi simpatizanţilor PD-L în toate domeniile de activitate pe care le coordonează: învăţământ, silvic, sănătate, muncă. PD-L nu a practicat epurări politice, fapt demonstrat şi de menţinerea în funcţie a directorilor PSD din minerit şi energie: Grigore Dădălău, Ion Vulpe, Vasile Glovnicu, Mihai Dafinoiu şi alţii, precum şi de declaraţiile făcute public ale unor membri ai PSD cu funcţii de conducere", se mai arată în comunicatul democrat-liberalilor.

Mugurel Surupăceanu: Decizia PDL este hazlie

Vicepreşedintele PSD Gorj, deputatul Mugurel Surupăceanu, vicelider al deputaţilor social-democraţi, spune că filiala pe care o reprezintă a rupt oricum de mai mult timp relaţiile cu PDL, democrat-liberalii neavând ce colaborare să înceteze acum. „PDL Gorj probabil are memoria scurtă şi uită faptul că PSD Gorj a sistat orice fel de colaborare politică în cadrul coaliţiei încă de acum câteva luni. Deci hotărârea lor e lipsită de obiect, chiar hazlie, în condiţiile în care noi am reclamat luni de zile că nu putem avea un parteneriat cu un partid nedemocratic, dominat de grupuri de interese care seamănă, mai degrabă, cu un conglomerat financiar-politic şi care nu este interesat decât de propria imagine, nicidecum de interesul naţional“, spune Surupăceanu.

PDL „divorţează“ de PSD în majoritatea judeţelor ţării

Situaţia de la Gorj nu este unică, decizii similare fiind luate la sfârşitul săptămânii trecute în mai toate organizaţiile PDL din ţară. Conducerea PDL va primi, până mâine, informări din partea tuturor organizaţiilor judeţene ale partidului despre stadiul relaţiei cu PSD, majoritatea filialelor anunţând deja, din centralizarea realizată ieri, ruperea coaliţiei la nivel local.

Mai multe judeţe, precum Vaslui, Sibiu, Maramureş, Suceava au informat conducerea partidului că pe plan local se doreşte ruperea protocolului de colaborare dintre cele două partide, din mai multe motive, cel mai frecvent fiind acela că PSD a preferat să păstreze majorităţile cu PNL, la nivelul Consiliilor locale. Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al PDL Cluj a decis, vineri seară, cu unanimitate, să propună conducerii centrale a partidului adoptarea unei poziţii tranşante faţă de PSD pentru respectarea programului de guvernare şi încetarea atacurilor la adresa PDL. În urmă cu câteva zile, PDL Iaşi a anunţat ruperea protocolului la nivel local cu PSD Iaşi, motivând că liderii social-democraţi au declanşat atacuri dure la adresa preşedintelui Traian Băsescu. PDL Neamţ a decis, vineri seară, să rupă protocolul de colaborare cu PSD în judeţ, a anunţat preşedintele organizaţiei, primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Mai mulţi lideri judeţeni ai PDL sunt convinşi că, în plan naţional, coaliţia cu PSD nu există sau a încetat să funcţioneze. „Eu voi trimite o singură propoziţie: La noi în judeţ nu există protocol cu PSD-ul şi dorim să plece de la guvernare“, a declarat liderul unei filiale PDL. În alte judeţe, precum Galaţi sau Arad, liderii filialelor au anunţat că protocolul dintre PDL şi PSD nu a funcţionat în toate această perioadă. Şi preşedintele PDL Galaţi, deputatul Mircea Toader, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax că, la nivelul judeţului, coaliţia PDL-PSD nu a funcţionat niciodată şi, astfel, democrat-liberalii consideră că nu a existat niciodată o înţelegere cu social-democraţii pe plan local. Conducerea PDL urmează să analizeze informările primite din partea tuturor organizaţiilor, imediat după asumarea răspunderii Guvernului pe cele trei legi privind reforma statului.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: