DNA a început urmărirea penală în dosarul exportului de cărbune

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), structura centrală, a început urmărirea penală în dosarul privind exportul a 1,2 milioane de tone de cărbune de la CE Oltenia, prin BVA COAL SRL, în Serbia. Sesizarea a fost făcută de Ministerul Energiei, în urma verificării efectuate de Corpul de Control la CE Oltenia, infracţiunea cercetată de DNA fiind abuz în serviciu.

Contractul de cărbune a fost trimis la DNA de către Ministerul Energiei. „În perioada 15-16 ianuarie, Corpul de Control al Ministerului a desfăşurat la CEO o acţiune de control având ca obiect contractul pentru livrarea de cărbune în Serbia. Urmare a acestei acţiuni, în data de 10 martie raportul Corpului de Control a fost transmis la DNA, structura centrală. În prezent, dosarul privind contractul semnat de CEO cu firma BVA COAL SLR este instrumentat de DNA“, se arată în răspunsul unei interpelări din luna iunie făcută de deputata de Gorj, Niculina Mocioi.

DNA a confirmat pentru Pandurul urmărirea penală asupra faptei, dar a refuzat să dea detalii privind audierile sau persoanele audiate. „În acest moment, în cauza penală la care faceţi referire este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu“, transmite DNA.

Un contract eşuat

Contractul încheiat de CE Oltenia în decembrie 2014, pentru livrarea la sârbi a 1,2 milioane de tone de cărbune, printr-o firmă de apartament, a intrat în vizorul organelor de anchetă în februarie-martie, iar la scurt timp contractul a şi fost reziliat. Într-un raport al Curţii de Conturi se punea problema profitabilităţii acestui contract din moment ce la data încheierii, 19 decembrie 2014, costul de producţie al unei tone de cărbune era 65 de lei, iar în contractul cu BVA COAL SRL preţul de livrare este 57-58 de lei (n.r-13 euro). Astfel, Curtea de Conturi a calculat o pierdere de 8,4 milioane de lei.

Ulterior, contractul a fost reziliat, însă nu se ştie cu exactitate data până la care CEO a livrat cărbune către BVA COAL SRL. Cert este că societatea a comunicat profit de 500.000 de euro după o livrare totală de 400.000 de tone. De asemenea, directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel, a făcut o serie de declaraţii contradictorii cu privire la acest contract, însă preţul cărbunelui era explicat prin faptul că în 2015, când va începe contractul, preţul de producţie va fi de 50 de lei!! Acesta se baza pe disponibilizările din iunie şi transferul a 1000 de persoane la Berbeşti! CE Oltenia a furnizat date privind costurile pe primele 3 luni. „Am avut 50,5 lei în ianuarie, 53 de lei în februarie şi 57 de lei în martie“, declara directorul Laurenţiu Ciurel.

Alţii au mers mai departe şi au declarat că Directoratul CEO reduce cheltuieli de tot felul pentru a menţine costurile cărbunelui în aşa fel încât să nu rezulte preţuri de producţie mai mari decât preţul din contractul sârbilor. Sindicalistul din Motru, Nelu Roşca, susţinea că inclusiv perioada de şomaj tehnic pentru zona Motru are aceleaşi explicaţii. Cărbunele livrat la sârbi era luat de la carierele Lupoaia, Roşiuţa şi Hsunicioara.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: