Doar 9.000 de cereri pentru sprijinul pe suprafaţă

Numărul fermierilor gorjeni care solicită sprijinul pe suprafaţă creşte tot mai mult cu cât se apropie termenul limită. Dacă în aproximativ cinci săptămâni se înregistraseră doar 9000 de solicitări, începând de miercuri fermierii au luat cu asalt centrele APIA depunându-se şi câte 600 de cereri/zi.

Cei aproximativ 25 000 de fermieri din Gorj au avut posibilitatea ca începând cu data de 1 martie să solicite sprijinul pe suprafaţă. Cu toate acestea, în mai bine de o lună, doar 9000 de fermieri au depus cereri pentru a beneficia de această măsură de sprijin. Foarte mulţi cetăţeni nu respectă programările făcute de centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi îşi depun documentaţia pe ultima sută de metri îngreunând munca angajaţilor şi aglomerând ghişeele. “Sfatul nostru este să respecte programările pentru a evita aglomeraţia de la ghişee. Dacă până acum se înregistrau câte 100-200 de solicitări pe zi, începând de miercuri numărul cererilor a ajuns la 500-600 pe zi. Cu cât se apropie mai mult termenul limită cu atât fermierii vin în număr mai mare. De la sfârşitul acestei săptămânii angajaţii centrelor APIA au rămas peste program cu câte aproximativ o oră. În perioada următoare vor nevoiţi să rămână mai mult timp peste program pentru a putea înregistra toate cererile”, a declarat Traian Crăc, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj. Fermierii care îşi vor depune cererile conform graficului vor avea prioritate  faţă de cei care nu au programare în zilele respective. Solicitările privind acordarea sprijinului pe suprafaţă se pot depune, în fiecare zi lucrătoare, la centrele APIA din: Târgu Jiu-Bârseşti, Novaci, Motru, Turceni, Târgu Cărbuneşti şi Hurezani.     

Penalităţi

Programările trebuie să fie respectate atât pentru eficientizarea campaniei cât şi pentru evitarea de către fermieri a penalităţilor. Fermierii care vor depune cereri în perioada 18 mai-11 iunie vor fi penalizaţi cu 1% pentru fiecare zi de întârziere. Cererile care vor fi depuse după această dată nu vor mai fi admise la calculul plăţii pentru anul în curs. La plată sunt eligibile exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele de minim 0,3 hectare. În cazul livezilor, viilor, pepinierelor pomicole suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de 0,1% hectare.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: