Doar cinci autobuze au rampe pentru persoane cu dizabilităţi

Circa 2000 de gorjeni întâmpină dificultăţi atunci când sunt nevoiţi să circule cu mijloacele de transport în comun. La Târgu Jiu, spre exemplu, doar 5 dintre cele 20 de autobuze sunt dotate cu rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, iar când vine vorba de troleibuze, niciunul nu este conform. Nici taximetrele din Gorj nu au astfel de dotări.

O persoană imobilizată în scaunul rulant este nevoită în prezent să aştepte poate şi câteva ore într-o staţie din Târgu Jiu pentru a putea urca într-un autobuz al firmei care asigură transportul în comun la nivel de municipiu, Transloc, care să fie dotat cu rampă. Reprezentanţii Asociaţiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia spun că este inadmisibil ca în 2015 persoanele care au probleme locomotorii să mai treacă prin astfel de experienţe. "Sunt doar 5 autobuze cu rampă, cele achiziţionate acum circa 2 ani. Am discutat cu autorităţile locale şi cu domnul director Căilean. În fiecare an au promis că măresc parcul auto pentru transportul urban ca să nu existe o îngrădire asupra accesibilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi. La nivelul judeţului Gorj sunt 11.000 de persoane cu dizabilităţi, copii şi adulţi. Cu probleme locomotorii sunt în jur de 2000. Sunt foarte multe persoane care se deplasează şi în cârje şi este dificil să urce scările. Şi pentru ele ar fi utilă o rampă la un mijloc de transport în comun. Chiar dacă nu au scaun rulant, ar urca mult mai uşor", a declarat Mircea Andrei, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia.

Conducerea primăriei spune că la Târgu Jiu vor mai ajunge cinci autobuze moderne şi că dotările vor continua. „Dorim să depunem la Ministerul Fondurilor Europene proiectul de schimbare radicală a ceea ce înseamnă transport în comun. Deocamdată troleibuzele nu sunt prevăzute cu rampă, dar toate troleele pe care le avem prinse în proiect vor avea", a precizat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Nici taxiurile nu sunt conforme

Conducerea Asociaţiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia a precizat că nicio firmă de taxi din Gorj nu deţine vreo maşină dotată cu rampă. "Avem probleme şi cu firmele de taxi. În prezent nicio firmă de taxi din Gorj nu a achiziţionat o maşină specială pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi, cu scaun rulant. Merg cu aparţinătorii, îi ridică şi îi pun în scaun respectiv, după care îi pun iar în cărucior. Nu mi se pare normal ca în anul 2015 persoanele cu dizabilităţi să se lovească de asemenea probleme. Este specificată această prevedere în legea 448, dar niciun operator de taxi nu s-a aliniat", a precizat Mircea Andrei.  

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: