Doar fraierii cad, șmecherii se descurcă

Scandalul bacalaureatului de la liceul din București s-a extins mai mult decât era normal. În realitate, directoarea de acolo era o șpăgăriță cum sunt mulți alţi directori din această țară, care făcea diferite aranjamente în combinație cu alte persoane din sistem. Își formase femeia o rețea de încredere, pentru că la noi nimeni nu poate fura de unul singur, decât de pe stradă sau din poșete, numai că pe ăia îi prinde poliția și-i bagă la zdup repede.

Nu a fost prima oară când directoarea își pune în mișcare structura, dar a fost descoperită tocmai acum pentru că nu s-a ținut de cuvânt în cazul unei șarle care ar fi vrut să se vadă cu patalama la mână, chiar dacă probabil abia a învățat să scrie cât de cât românește. Femeia nu ar fi putut să-şi dezvolte rețeaua de colectori de șpăgi dacă nu s-ar fi găsit părinți de șarle care să fie dispuși să dea oricât, numai să-și vadă odrasla cu diplomă. Sistemul ar fi mers înainte dacă n-ar fi dat ghinionul peste ea în cazul elevului pe care n-a putut să-l facă absolvent cu diplomă și viitor aspirant la statutul de intelectual făcut de universitățile de apartament.

Probabil s-a vrut să se dea un exemplu, ca să mai bage spaima în fabricile de diploma. Dar de aici și până unde s-a ajuns, e cale destul de lungă. Căratul elevilor cu autobuzul la sediile parchetelor pentru audieri  a fost o acțiune dincolo de imaginația unui om sănătos la minte, fapt pentru care-i înțeleg indignarea premierului, pe care a făcut-o publică. Ce n-am înțeles este reacția ministrului Stroe, care la auzul veștii că șeful său de guvern este supărat, a lăsat baltă autobuzele și probabil și ancheta, că era pericol mare să se afle până unde ajungeau banii colectați, că nu îmi închipui că directoarea  după terminarea acțiunii stătea singură pe salteaua cu bani și număra liniștită recolta după prima rundă.

Dincolo de vinovăția cadrelor didactice implicate în acest scandal rămâne nerezolvată problema părinților care sunt dispuși, zic ei din dragoste nețărmurită de părinte, să dea oricâți bani sunt necesari ca să treacă șarla clasa sau ca să mai adune o diplomă în palmares. Dacă acei copii ai căror părinți au dat bani ar fi știut carte, părinții nu ar fi dat nimic nimănui și am fi avut impresia că lucrurile au o cât de mică normalitate, după ce ministrul Funeriu a introdus bacalaureatul supravegheat de camere. Așa că eu îi consider cel puțin la fel de vinovați pe părinții care au băgat mâna în buzunar ca să-și fericească odrasla și poate că legea ar fi trebuit îndreptată în primul rând împotriva lor. Gestul părinților mituitori este mult mai grav, pentru că ei obișnuiesc adolescentul că pe lumea asta totul de vinde și se cumpără, iar prin oferirea mitei au șters diferențele între un copil care învață și-și ia examenele pe bune și unul care le plătește în euroi.

Bâlbâiala polițiștilor și a procurorilor în legătură cu aducerea cu mandate și cu autobuze a elevilor la anchetă, la parchet, este uimitoare. Desfășurarea atâtor forțe pentru o șpagă de câteva sute de euro?! Păi în cazul doctoratelor cumpărate cu bani grei de la Chișinău sau a diplomelor de la Herculane unde politicienii s-au dus turiști și au venit juriști, documente în baza cărora politicienii ne hotărăsc acum soarta, nu s-a pus la dispoziție pentru procurori nici un autobuz?! Ca să nu mai vorbesc de lucrările de doctorat copiate… Atunci de ce nu s-o fi indignat premierul nostru?! Avem un talent uimitor de a face din țânțar armăsar sau de a crea perdele de fum în spatele cărora se ascund adevăratele tunuri.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: