Doi primari au încălcat legea pentru că aşa li s-a părut corect

Lipsa de experienţă a doi primari aflaţi la primul mandat îi plimbă pe aceştia prin tribunale după ce au refuzat să înapoieze guvernului fondurile necheltuite pe motiv că mai aveau de făcut câte ceva prin comună. Primarul din Scoarţa a terminat lucrările de iluminat public iar cel de la Drăguţeşti a asfaltat un drum. Atât primarul din Scoarţa, Aurelian Cotârlău cât şi cel din Drăguţeşti, Vasile Moşoiu, spun că restituirea acestor fonduri va duce la blocarea activităţii.

Cei doi primari au ignorat avertismentele făcute de guvern chiar printr-o ordonanţă de urgenţă şi şi-au văzut de ale lor fiind acum în proces cu Curtea de Conturi. Primarii spun că termenul pentru cheltuirea banilor a fost prea scurt şi de aceea nu au reuşit să-i epuizeze.

Primăria Scoarţa trebuie să înapoieze statului circa 3,6 miliarde de lei vechi, termenul limită de restituire fiind 8 ianuarie 2009. Primarul localităţii Scoarţa, Aurelian Cotârlău. a făcut lumină în localitate cu aceşti bani.

 „Lucrările au început în luna noiembrie a anului 2008, nu am avut cum să cheltuiesc banii prevăzuţi pentru acest proiect în termenul impus de Guvern pentru că nu puteam plăti o lucrare înainte de a-i face recepţia, proiectul fiind finalizat în luna ianuarie iar banii fiind daţi constructorului după o perioadă de probă de aproape două luni. În localitate au fost chiar şi zece accidente rutiere mortale într-un singur an din cauză că nu era niciun bec pe drum aşa că nu aveam cum să amân această investiţie”, a spus Aurelian Cotârlău, primarul localităţii Scoarţa.

Prinşi de Curtea de Conturi

Nimeni nu ar fi aflat că banii nu au fost cheltuiţi în termenul prevăzut de lege dacă la primării nu ar fi ajuns reprezentanţii Curţii de Conturi. „Curtea de Conturi a venit în control în luna iunie a anului 2009, procesul verbal de constatare a fost în defavoarea noastră, am fost daţi în judecată pentru abatere de la legalitate şi regularitate. Dacă vom pierde procesul va fi blocată activitatea instituţiei pentru că nu voi avea de unde să dau înapoi banii”, a mai precizat Aurelian Cotârlău. Nerestituirea la timp a banilor a dus la diminuarea veniturilor bugetului de stat pe anul 2009.

Primarul localităţii Drăguţeşti, Vasile Moşoiu a fost şi el dat în judecată de Curtea de Conturi pentru faptul că nu a restituit Guvernului banii rămaşi necheltuiţi până la sfârşitul anului. El susţine că Guvernul a alocat 450.000 de lei primăriei în toamna anului 2008 pentru asfaltarea unui drum comunal dar nu a putut cheltui banii până la sfârşitul anului din cauza condiţiilor meteo.

 „Proiectul prevedea asfaltare a doi kilometri de drum din satul Văleni şi valoare totală a fost de 750.000 de mii de lei. Astfel că pe lângă banii daţi de Guvern a trebuit să mai punem şi din bugetul local, a fost frig, nu s-a putut lucra şi astfel drumul nu a fost asfaltat până la sfârşitul anului 2008. Nu am dat banii înapoi pentru că nu aveam cu ce plăti constructorul”, a precizat Vasile Moşoiu, primarul localităţii Drăguţeşti. „Am fost dat în judecată de Curtea de Conturi dar sper să câştig că nu voi avea de unde să dau înapoi banii”, a adăugat acesta.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: