Dorin Spătaru, şeful CS al CEO: Nu am avizat planul de restructurare!

Preşedintele Consiliului de Supraveghere din cadrul CE Oltenia, Dorin Spătaru, a declarat că forul de conducere nu a avizat planul de restructurare propus de directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Managerul complexului vrea să închidă 25% din capacităţile companiei şi să concedieze mii de salariaţi.

Reporter: În şedinţa AGA din 16 aprilie ar urma să fie revocat Consiliul de Supraveghere, pe motiv că nu şi-a îndeplinit indicatorii de performanţă. Cum comentaţi acest aspect?

Dorin Spătaru: Nu ştiu să se fi convocat vreo şedinţă AGA. Un lucru este cert, este dreptul AGA să ia în discuţie performanţa Consiliului de Supraveghere. Ce pot spune despre activitatea Consiliului, a cărui preşedinţie am onoarea să o derulez de la începutul acestui an, este că atât prin planul de administrare, cât şi prin activitatea de la începutul preluării mandatului din 2013, a încercat să-şi ducă mandatul la capăt în conformitate cu legislaţia şi cu rigoarea profesională ce ne caracterizează pe fiecare dintre noi. În acelaşi timp, ştiţi foarte bine că o companie în sistem dualist are împărţite atribuţiile în felul următor: Consiliul de Supraveghere răspunde de supervizarea activităţii Directoratului, iar activitatea executivă, cea care generează performanţa, aparţine executivului. Consider că performanţa companiei trebuie privită ca performanţa atât a Directoratului şi, evident, că aparţine şi Consiliului de Supraveghere, care are obligaţii conform contractelor de mandat să ducă la îndeplinire planul de administrare, care prevede în clar anumite direcţii strategice pentru companie.

Rep.: Domnul Ciurel a prezentat un plan de restructurare. Spunea că va reuşi să ajungă la un cost de producţie a tonei de cărbune la 48 de lei. Va atinge acest cost dacă va închide acele grupuri şi unităţi?

D.S.: Vă pot confirma doar că actualul Consiliu de Supraveghere nu a avizat planul de restructurare, din cauza unor aspecte menţionate în clar în hotărârea noastră, în sensul în care un plan de restructurare trebuie să fie realizat plecând de la nişte ipoteze mai realiste şi cu o analiză mai detaliată a activităţii companiei şi, fără îndoială, cu nişte obiective clare, clare şi cu un calendar de implementare de asemenea foarte clar. N-am întâlnit acest lucru în planul de restructurare şi din acest motiv nu l-am avizat.

Rep.: Mai poate fi pus în aplicare acest plan?

D.S.: Orice fel de plan poate fi pus în aplicare. Rezultatele sale sunt în discuţie. Dacă ele conduc sau nu la ceea ce se doreşte, aici este o discuţie, dar noi vorbim despre faptul că atât ipotezele luate în considerare, cât şi obiectivele nu au fost considerate realiste de către Consiliul de Supraveghere.      

Rep.: Ce se întâmplă cu selecţia directorilor de la CE Oltenia?

D.S.: Da, sunt în continuare deschise trei poziţii în Directorat: directorul Diviziei Financiare, directorul Diviziei Energetice şi directorul Diviziei Strategie şi Dezvoltare. Consiliul de Supraveghere derulează în acest moment prin Comitetul de Nominalizare şi Remunerare activităţile fireşti selecţiei membrilor Directoratului. Selecţia nu s-a oprit nicio secundă. În procesul de selecţie a fost o primă rundă de candidaţi care au fost luaţi în considerare, trecuţi prin filtrele recruterului şi ale Comitetului de Nominalizare şi Remunerare. În baza primelor rezultate, Consiliul de Supraveghere a considerat că este necesar să se prelungească termenul de depunere a dosarelor de către candidaţi şi, dacă îmi amintesc bine, sfârşitul acestei luni ar reprezenta termenul limită pentru depunerea acestor dosare de către cei interesaţi. Consiliul de Supraveghere a considerat că doreşte să aibă la dispoziţie un număr mai mare de candidaţi din care să facă selecţia şi pentru aceasta a prelungit termenul.

Vizualizări: 327

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: