Dosare penale pentru Davidoiu şi Cristea

Fostul director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Eugen Davidoiu, fostul director al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea şi directorul general al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin, Constantin Săceanu, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu de către DNA. Vestea a ajuns la opinia publică exact în ziua în care în minerit şi energie se produceau schimbările de şefi, semn că e greu să conduci asemenea unităţi fără un dosar sau o anchetă.

Potrivit rechizitoriului prin care fostul ministru al muncii Paul Păcuraru şi Dan Ilie Morega - membru AGA la unităţile din minerit şi energie - au fost trimişi în judecată pentru corupţie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis disjungerea (separarea-n.r.) cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de cei trei. Astfel, Eugen Davidoiu, Dumitru Cristea şi Constantin Săceanu sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, în legătură cu favorizarea licitaţiilor la care a participat societatea SC Intratest SRL care aparţine lui Mihnea Corneliu Păcuraru, fiul fostului ministru al Munci. Procurorii arată, în documentul citat, că Mihnea Corneliu Păcuraru, în calitate de director general <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la SC Intratest SRL a participat la licitaţiile organizate de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi SC Complexul Energetic Turceni. "Din materialul probator administrat în cauză, a rezultat că SC Intratest S.R.L., cu prilejul organizării acestor licitaţii a fost favorizată de conducerile societăţilor mai sus amintite în vederea câştigării contractelor de achiziţie publică", se mai spune în rechizitoriu.

În rechizitoriu se mai arată că SC Intratest SRL desfăşura activităţi în domeniul formării profesionale de câteva luni. Prin urmare, această societate nu avea experienţă în domeniu iar acest aspect este unul din criteriile de eligibilitate în cadrul unei licitaţii, mai spun procurorii. Faţă de aceste considerente, spun anchetatorii, rezultă că sunt indicii de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu de către cei trei foşti directori generali. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va începe, în 17 februarie, judecarea procesului în care fostul ministrul al Muncii Paul Păcuraru şi Dan Ilie Morega sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

În 23 decembrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Paul Păcuraru, ministru al Muncii în perioada 3 aprilie 2007 - 23 septembrie 2008, şi pe liderul PNL Gorj Dan Ilie Morega, ambii fiind acuzaţi de fapte de corupţie. Potrivit procurorilor, în 3 iunie 2007, Ilie Morega i-ar fi promis lui Paul Păcuraru - în acea perioadă ministru al Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse - că îl va sprijini pe fiul lui să obţină contracte de achiziţie publică în domeniul formării profesionale la Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în condiţiile în care ministrul va numi în funcţia de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj persoana indicată de Morega. Referitor la Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, DNA arată că acestea sunt societăţi la care statul este acţionar majoritar, Morega fiind membru în Adunarea Generală a Acţionarilor.

La data la care Morega i-ar fi făcut promisiunea lui Păcuraru, fiul ministrului depusese o ofertă de participare la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Turceni în vederea achiziţionării contractului "Instruire cursuri protecţia muncii", în valoare de 45.500 lei, iar ulterior a depus o ofertă pentru a participa la licitaţia organizată de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia pentru contractul de achiziţie publică "Comunicare şi spirit de echipă" în valoare de 68.000 de lei. Morega i-ar fi promis lui Păcuraru, iar acesta din urmă ar fi acceptat, că îl va sprijini pe fiul acestuia să obţină respectivele contracte. Ulterior discuţiei pe care au avut-o în 3 iunie 2007, Paul Păcuraru, "în vederea materializării promisiunii făcute de inculpatul Morega", l-ar fi pus în legătură pe acesta din urmă cu fiul său. De asemenea, în 15 iunie 2007, Păcuraru a numit în funcţia de inspector şef interimar al ITM Gorj, George Romanescu, persoana indicată de Morega.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: