Dosarele despăgubiţilor din Basarabia, returnate Prefecturii Gorj

Aproape 50 de dosare ale gorjenilor care solicită despăgubiri pentru bunurile reținute sau rămase în Basarabia, Ținutul Herța sau nordul Bucovinei au fost returnate Comisiei Județene Gorj pentru aplicarea Legii 290, în vederea soluționării. Este vorba despre cererile formulate de moștenitorii care locuiesc în județe diferite, dar care solicită despăgubiri după același autor.

Camil Deaconu, reprezentantul Comisiei Județene Gorj pentru aplicarea Legii 290, spune că în anul 2006, o dată cu modificarea Legii 290/2003 cererile persoanelor domiciliate în județe diferite, care solicită despăgubiri pentru bunurile aparținând aceluiași autor, trebuiau depuse la Comisia municipiului București. „Pentru a se evita situațiile în care mai mulți moștenitori ai aceluiași autor să solicite primirea despăgubiri în baza Legii 290 la comisii județene diferite pentru bunuri ce au aparținut aceluiași autor s-a luat măsura centralizării tuturor acestor cereri la Comisia municipiului București”, spune Camil Deaconu, reprezentantul Comisiei Județene Gorj pentru aplicarea Legii 290. Astfel, în fiecare județ s-au inventariat cererile depuse, în care erau menționați de către solicitanți și alți moștenitori ai aceluiași autor, dar care aveau domiciliul în alte județe și au fost trimise spre soluționare comisiei din București. Acest lucru a dus ca la nivelul municipiului București, pe lângă numărul mari de cereri depuse să ajungă și foarte multe depuse de comisiile județene.

În căutarea moștenitorilor

Camil Deaconu explică faptul că în 2010, la nivelul comisiei din București s-a luat hotărârea ca dosarele venite de la comisiile județene să fie retransmise către acestea în vederea soluționării. Astfel, în luna august a acestui an Comisiei Județene Gorj i-au fost retransmise 46 de cereri, din totalul de 60 inițiate. Comisia județeană urmează să analizeze fiecare dosar în parte în vederea stabilirii moștenitorilor aceluiași autor și domiciliilor acestora. În cazul în care pentru bunurile aceluiaşi proprietar există mai mulţi moştenitori, fiecare dintre aceştia este obligat să-i menţioneze pe ceilalţi în cererea formulată. Aceștia pot fi din orice județ al țării.

LEGE

Legea nr. 290/2003 prevede acordarea de despăgubiri sau compensaţii pentru bunurile proprietate sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi aplicării Tratatului de pace dintre România şi Puterile Aliate şi asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: