Două luni pe minus la CE Oltenia, Ciurel așteaptă seceta

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, a prezentat, vineri, rezultatele financiare ale companiei pe primul trimestru, dar și previziunile pentru următoarele două luni. În martie, cu chiu cu vai, unitatea a ieșit pe profit, însă Ciurel explică faptul că aprilie și mai se anunță luni cu pierderi. Și pentru că CE Oltenia vinde energie doar dacă e singură în piață, managerul profesionist așteaptă cu nerăbdare vara.

„Am ieșit pe plus în martie, chiar dacă nu e spectaculos, lucru care nu cred că se mai întâmplă în aprilie”, a anunțat Laurențiu Ciurel. “Nu pot să fac o predicție clară pe luna mai, dar cred că și mai va fi o lună descărcată, pentru că în perioada 1-15 mai consumul de energie va fi ca și inexistent”, a adăugat acesta. În martie, pierderea cauzată de schimbul valutar este mai mare decât profitul. Dar, așa cum profitul financiar nu ajunge în conturile firmei, nici pierderile financiare nu înseamnă că s-au pierdut bani. “Pe martie avem un profit din exploatare de 14 milioane de lei și avem o pierdere financiară de aproape 8 milioane de lei. Pierderea financiară în proporție de 95% vine din devalorizarea yenului. Una peste alta e că diferența dintre venituri și cheltuielile din exploatare, pe bruma de servicii de sistem pe care am făcut-o, luna s-a încheiat cu 6,3 milioane, adică 63 de miliarde de lei vechi”, a menționat Ciurel.

Pe primele trei luni, profitul din exploatare este de 61 de milioane de lei, iar cel financiar de 56 de milioane de lei. În final, profitul pentru care CEO va plăti taxe și impozite este de 117 milioane de lei.

Ciurel a mai menționat că a fost vândută o cantitate de 2,8 TW de energie. Mai mult, în primul trimestru au fost extrase 6 milioane de tone de cărbune, însă doar 4 milioane au fost consumate. Managerul CEO așteaptă cu nerăbdare jumătatea lunii iunie, când are informații că vor fi 30 de grade. Se preconizează 40 de zile cu temperaturi ridicate. “În perioada aia sigur nu e nici vânt, sigur nu mai e nici apă, vom rămâne singuri în piață și abia aștept momentul acela. Aprilie și mai vor fi pe minus”, a menționat Ciurel. Acesta crede că în aprilie CEO nu va vinde nici măcar un TW.

STOCURI

În acest moment, în depozitele de cărbune ale societății sunt aproape două milioane de tone de cărbune, 400 de mii de tone la Rovinari, 257 mii tone în Turceni, 224 de mii de tone la Ișalnița, 227 la Craiova 2 și aproape un milion la celelalte unități al Diviziei Miniere.

Vizualizări: 273

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: