Două monumente celebre din Târgu Jiu, mutate la Vladimir

Busturile Arethiei și al lui Gheorghe Tătărăscu din Târgu Jiu vor fi exilate de autoritățile culturale din județul Gorj în comuna Vladimir. Avizul final pentru mutarea celor două monumente a venit zilele trecute, astfel că busturile vor fi luate de lângă Muzeul Județean și duse la Vladimir.

Bustul lui Gheorghe Tătărăscu, fost prim-ministru liberal, și al soției acestuia, Arethia Tătărăscu, președinta Ligii Femeilor Gorjene, vor fi mutate din parcul de lângă Muzeul Județean tocmai la Vladimir. Conducerea Direcției de Cultură Gorj spune că în final se pune în aplicare ceea ce ministerul Culturii a solicitat de mai mulți ani. ”Muzeul Județean a depus la noi o documentaţie în acest sens, astfel respectând și directiva Ministerului Culturii de acum câțiva ani prin care se impunea mutarea acestora de urgență. A durat atât de mult pentru că abia acum Muzeul a găsit o soluție pe care comisia a avizat-o și a dispus mutarea lor”, a spus Pompiliu Ciolacu, directorul Direcției de Cultură Gorj.
Cele două busturi sunt mutate pentru că nu au valoare estetică, spun autoritățile. În fapt, scandalul a izbucnit prin anul 2014, când fostul secretar de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu, ar fi spus că sânii Arethiei sunt prea mari și nu coincid cu realitatea. ”Motivul mutării a fost că acea comisie, de la vremea respectivă, nu a apreciat valoarea artistică a celor două opere”, a mai spus Pompiliu Ciolacu, directorul Direcției de Cultură Gorj.
Busturile Arethiei și al lui Gheorghe Tătărăscu au fost realizate de către sculptorul gorjean Paul Popescu, la solicitarea Consiliului Județean Gorj, și tot la cererea lui au fost amplasate în parcul care poartă numele celor doi soți. În câteva zile, soții Tătărăscu vor fi dați uitării în curtea casei memoriale ”Tudor Vladimirescu” din Vladimir, pe care autoritățile au în plan să o restaureze. Potrivit Direcției de Cultură, și bustul regizorului Sergiu Nicolaescu va fi mutat din strada Victoriei în foaierul Cinematografului ”Sergiu Nicolaescu” din Târgu Jiu.

Vizualizări: 3,301

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: