Dragnea cere audierea lui Ponta în dosarul „referendum”

Avocatul vicepremierului Liviu Dragnea a solicitat audierea lui Victor Ponta în procesul aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în care sunt inculpați și 13 gorjeni din totalul celor 74 de inculpați trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție. Avocatul lui Dragnea a mai făcut o astfel de solicitare în acest proces și a cerut audierea lui Ponta inclusiv când dosarul era în faza de cercetări la DNA, procurorii și judecătorii respingând solicitarea respectivă.

Pe lângă premier, avocatul lui Dragnea crede că e necesară audierea și a 18 coordonatori de campanie din cadrul PSD, dorința sa fiind ca martorii să spună sub jurământ dacă vicepremierul a făcut sau nu presiuni asupra lor în timpul referendumului de suspendare a lui Traian Băsescu din 2012. Dosarul respectiv este cel în care în toamna anului trecut câteva sute de martori de la Bâlteni au fost duși la București cu autocarele, Bâlteniul fiind una dintre comunele unde DNA a făcut cercetări cu privire la modul în care a fost exercitat dreptul la vot.

Procurorii au descoperit zeci de persoane decedate sau plecate la muncă în străinătate și pentru care altcineva a votat, membrii a două secții de votare fiind inculpați în acest dosar în care și Dragnea a fost audiat joia trecută. Vicepremierul a negat categoric faptul că ar fi exercitat vreo presiune asupra cuiva sau că ar fi cerut ca în numele celor decedați ori plecați în afară să poată să voteze alte persoane. „Se spune că eu am dat ordin preşedinţilor de secţii de votare. Eu nu am dat niciun ordin şi nu am vorbit cu vreun preşedinte de secţie. (...) Există declaraţiile unor martori care arată că ei au conceput sistemul informatic pentru sms-uri în 2012. Eu nu am conceput, gestionat, avut parolă sau user, nu am cerut să se transmită vreun sms şi nu am cunoştinţe IT. Am văzut că multe sms-uri sunt semnate cu iniţialele numelui sau cu numele meu. Eu nu ştiu ce să vă răspund despre asta, mai bine să vă spună martorii iniţiatori ai sistemului. (...) În opinia mea, cred că erau mesaje concepute de oameni ce nu aveau cunoştinţe despre campanie", a declarat Dragnea pe parcursul audierilor.

Vicepremierul Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Potrivit rechizitoriului Direcției Naționale Anticorupție, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale". Procurorii menționează că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării, dosarul mai având câteva termene până la pronunțarea unui verdict.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: