Drama baschetbalistului american, posibilă şi la Târgu Jiu

Moartea baschetbalistului american de la Giurgiu, Hardy Chauncey, încă zguduie lumea sportului de la noi. Și ridică totodată o mare problemă. Felul în care sunt priviți jucătorii de peste Ocean în țara noastră. Americanii vin în România pentru un salariu mai bun și devin aproape instant un magnet pentru fanele autohtone iar asta nu e pe placul tuturor. Episodul petrecut la Giurgiu se putea petrece și la Târgu Jiu, crede președintele Energiei, Dan Cumpănașu.

Vestea morții unui baschetbalist american în România a făcut repede înconjurul lumii și a atras o lumină extrem de proastă asupra țării noastre. Episodul de la Giurgiu ar putea să nu rămână singular, având în vedere că popularitatea jucătorilor de peste Ocean nu e privită cu ochi buni de toți.

Și la Târgu Jiu s-au observat animozități

La Târgu Jiu au jucat în ultimele sezoane mai mulți jucători americani de culoare. Printre aceștia Brandon Cole, Justin Griffin sau extrem de popularii Louis Darby și Porter Troupe. În acest sezon au venit doi noi jucători, Brandon Fields și Robert Giles. Deci în fiecare an, americanii au format o mică gașcă aici dar nu au fost niciodată implicați în vreun scandal major în ciuda prezenței constante a acestora prin cluburi. ”Jucătorii americani sunt un fenomen aparte la noi în România, sunt anumite persoane care nu privesc deloc cu ochi buni prezenţa acestor sportivi la echipele româneşti. Şi s-a întâmplat chiar la Târgu Jiu să constatăm că americanii nu sunt primiţi bine de comunitate, dar nu era o manifestare generală.Există şi persoane, mai ales de sex feminin, care au tendinţa de a se apropia de aceşti sportivi şi se pare că acest lucru s-a întâmplat şi acolo la Giurgiu. Ori acest lucru nu place la toată lumea”, a spus preşedintele Energiei, Dan Cumpănaşu care îl cunoaște foarte bine pe antrenorul celor de la Giurgiu, americanul Theo Evans. Acesta a antrenat timp de două sezoane la Energia, între 2008 și 2010, și încă e foarte popular printre fanii baschetului de aici.”După cum îl cunosc eu pe Theo Evans, avea reguli stricte cu ei. Nu plecau seara de acasă decât cu acceptul antrenorului şi nu plecau niciodată singuri, numai în grup, chiar mergeau după meciuri organizat împreună la distracţie. Şi eu, chiar dacă nu îi urmăream, aveam mereu informaţii despre ei unde merg şi ce se întâmpla acolo. Tendinţe de a fi bruscaţi sau antrenaţi în scandaluri au existat şi la Târgu Jiu dar nu s-a întâmplat, Doamne fereşte, ce s-a întâmplat la Giurgiu”, a mai spus Cumpănaşu pentru Prosport.

Revenirea lui Darby, greu de realizat până la iarnă

Iubirea dintre Darby și Energia ar putea ajunge la al treilea episod. Americanului chiar nu-i priește departe de Târgu Jiu. A încercat să joace la Pitești dar nu a fost plătit și s-a întors la Energia. În vară a primit o ofertă regească din Cipru și a plecat la Keravnos dar n-a rezistat mult nici acolo. După mai puțin de 3 luni, Darby a reziliat contractul cu ciprioții și s-a întors la Târgu Jiu, unde locuiește cu prietena sa. Revenirea americanului iubit de suporteri sub culorile Energiei pare mai degrabă greu de realizat acum. Gorjenii au ajuns deja la limita maximă de jucători străini și nu-și mai permit să suporte încă un contract în jur de 3-4 mii de euro pe lună. Pentru a-l legitima pe Darby acum, Energia ar trebui să achite o taxă de 3 mii de euro federației dar și să renunțe la unul din jucătorii americani, Fields sau Giles. Cert e că există negocieri între cele două părți iar Darby ar putea juca din nou pentru Energia din iarnă. Atunci în funcție de evoluțiile străinilor, Nikolic ar putea renunța la unul din ei pentru a-i face loc din nou americanului spectacol. ”Eu l-aș vrea pentru că îl cunosc dar acum nu se poate. Nici financiar nu se poate dar nici nu ar fi de preferat să schimbăm un jucător acum și nici nu putem să avem 6 străini în lot”, a confirmat Cumpănașu.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: