Dreapta a ocupat ecranele

PSD a dispărut de două zile de pe ecranele televiziunilor centrale. Fuziunea dreptei, anunţată imediat după eşecul PNL şi PDL din alegeri, a reuşit să treacă în umbră, cel puţin mediatic, scorul bunicel, nu extraordinar, al PSD. Crin Antonescu şi Vasile Blaga reuşesc să se facă auziţi de presa care i-a ignorat în ultimele luni, chiar dacă deocamdată nu spun mare lucru despre noua dreaptă. Înţeleg că va fi un candidat comun la prezidenţiale, cel mai probabil Crin Antonescu, câtă vreme Iohannis îşi asumă conducerea PNL. Oficial, va fi un candidat desemnat în baza unor cercetări. Nu este clar cine va fi premierul alianţei, dacă şi când vor fuziona cele două partide. Am aflat de la cei doi lideri doar că „pas cu pas” se va ajunge la „un mare partid de dreapta”.

Este clar că liderii dreptei nu au găsit încă cea mai bună formulă de coagulare şi de mobilizare a electoratului de dreapta. Aşa că se mulţumesc să ne spună acum că „nu avansăm nume”, „nu ne propunem termene”. Şi că vor începe prin a face majorităţi în consiliile locale şi judeţene.

PSD nu ştie să reacţioneze la noul context politic. În prima zi, a încercat să reactiveze scandalul Ponta-Băsescu pe tema: cine merge la Bruxelles. Nu a interesat pe nimeni. A doua zi, a încercat să mizeze iar pe mesajul „USL trăieşte” şi le-a propune liberalilor să intre la guvernare. Doar că acum mesajul lui Ponta şi al PSD aproape că nu se aude. Tăriceanu este ridiculizat şi de prieteni, iar alţi liberali cu vocaţia trădării deja au făcut-o la alegerile din 25 mai sau mai devreme. Dacă nici în zilele următoare PSD nu va găsi o formulă de a reintra pe micile ecrane pentru a „tele-guverna”, cred că unirea dreptei va începe să se vadă în sondajele de opinie.

În noul context, apare întrebarea: va avea Ponta curajul să intre în competiţia prezidenţială cu un candidat al dreptei unite? Va avea de ales? Are PSD un alt candidat cu care să atragă şi alt electorat decât cel pe care l-a avut pe 25 mai? Ar fi Mircea Diaconu o soluţie pentru PSD? Sunt multe piese pe tabla de şah a politicii româneşti, jocul a fost relansat şi cred că este bine să aşteptăm primele mutări, înainte de a da pronosticuri cu privire la câştigător.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: