Drepturile minerilor de la Husnicioara şi Berbeşti, după externalizare

Cei aproape 2000 de mineri de la carierele Husnicioara şi Berbeşti vor rămâne cu drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă din Complexul Energetic Oltenia, chiar dacă vor fi externalizaţi.

În fapt, externalizarea celor două cariere este asemănătoare cu situaţia celor de la Minprest, a reamintit liderul sindical Ion Ruşeţ. El a spus că minerii nu-şi pierd drepturile odată cu externalizarea, însă admite că după expirarea CCM-ului şi salariile lor ar putea ajunge foarte jos. „Salariaţilor care se externalizează li se aplică acest contract de muncă până la negocierea noului contract, dar nu mai mult de data de 19 februarie 2015. Acest lucru e clar“, a menţionat Ruşeţ. Aşa cum s-a întâmplat la Minprest, unde salariaţii externalizaţi din SNLO au avut un salariu mare, dar declinul a început din 2004. Apogeul a fost atins anul acesta, când în salariul de bază a fost introdus şi sporul de vechime. „Aici nu discutăm despre disponibilizări, ci despre crearea unor noi societăţi. Nu dorim să fie o divizare a companiei care să-i pună pe unii dintre colegii noştri într-o situaţie discriminare faţă de cei care rămân“, a declarat Ruşeţ.

La nivelul CE Oltenia a fost creată o comisie care să găsească posibilitatea prin care compania energetică să scape de cele două cariere şi totodată de doi mari datornici, RAAN şi CET Govora. Deocamdată, se vehiculează varianta în care Termocentrala Halânga şi Cariera Husnicioara formează o societate, iar Cariera Berbeşti şi CET Govora o altă societate.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: