Scandal cât Casa Domnului la o biserică din Negomir

Scandal cât Casa Domnului la o biserică din Negomir chiar ieri, de Sfânta Sărbătoare  a Înălţării Crucii. Credincioşii au ajuns să se îmbrâncească între ei, dar nu pentru tradiţionalele sărmăluţe, ci pentru vestea că preotul care le-a slujit ani de zile este suspendat. Părintele fusese văzut de Sfânta Maria Mică într-un bar din localitate, Mitropolia a aflat de acest lucru cu ajutorul „binevoitorilor”, iar slujba de ieri a fost oficiată de un sobor care l-a avut în frunte pe un consilier al mitropolitului Olteniei, fostul primar din Teleşti, Constantin Drăghici.

Preotul Nicolae Ceauşu este apreciat de cei mai mulţi enoriaşi ai săi, dar nu toată lumea este de partea sa, unii dintre localnici acuzându-l că părintele n-a mers tocmai drept atunci când a ieşit de la cârciumă. Aşa s-a şi iscat scandalul de ieri. Majoritatea credincioşilor au refuzat să meargă la slujba pe care nu preotul lor a oficiat-o, iar cei care s-au dus, la final, s-au luat la ceartă cu ceilalţi. A fost de ajuns ca unul dintre credincioşi să ridice glasul că la fel a făcut şi restul mulţimii, la un moment dat un tânăr din sat având impresia că un bărbat îi atacă tatăl. „Bă, tu te dai la tăticul meu, pleacă mă de aici”, a fost replica respectivului, urmată de nişte îmbrânceli şi înjurături rostite chiar lângă biserică.

Pro şi contra preotului

        

Localnicii au venit, aşa cum era tradiţia, încă de dimineaţă la slujba de la biserică, dar aici nu l-au mai văzut pe preotul lor, ci pe alţi părinţi. Oamenii au refuzat să mai stea în Casa Domnului şi au plecat acasă, cei mai mulţi jurându-se că nu vor mai reveni până când preotul lor nu va fi repus în drepturi. „Nu s-a dus multă lume la slujbă. S-au înapoiat oamenii şi au rămas doar două femei la biserică. Nu s-a ţinut slujba aşa cum era odată şi nici nu se va mai ţine dacă nu ni-l dau pe popa al nostru înapoi. Păi ce era aici în anii trecuţi, nu puteai merge pe şosele de câţi oameni cu coşuri veneau! Acum, nimeni!, a spus Speranţa Voiţa, una dintre localnice.

Pe oricine ai fi întrebat avea aproape acelaşi răspuns. „Noi la biserică aici nu mai venim, nu mai călcăm. Să ne lase preotul nostru pentru că este biserica noastră, noi am muncit pentru ea, nu altcineva”, spuneau sătenii. Oamenii şi-au explicat îndârjirea cu care îl apărau pe preot prin faptul că părintele este un om apropiat de cei sărmani. „Este un om extraordinar. Nu ne ia taxe aşa cum fac alţii, nu a furat din banii bisericii. El stă lângă biserică şi are o casă amărâtă, păi ce case au alţi popi, parcă sunt patroni de-o viaţă. Al nostru nici prosopul de i-l dăm la înmormântări nu-l opreşte. Îl dă la copii sărmani. Este un preot extraordinar, aşa cum nu mai sunt alţii şi de aceea ţinem la el”, a spus o femeie.

Miting anulat

Localnicii ar fi dorit de dimineaţă să facă şi un miting în favoarea preotului, unii dintre ei spunând că fuseseră avertizaţi pe diferite canale că vor fi amendaţi usturător dacă se va întâmpla aşa ceva. În consecinţă, oamenii au renunţat la protest, dar după slujbă tot şi-au dat drumul la gură şi şi-au spus păsurile. Cu toţii au plecat acasă amărâţi şi cu speranţa că în curând preotul lor va reveni la biserică. Dacă nu se va întâmpla aşa ceva, lăcaşul Domnului va rămâne încuiat, asta deşi preotul stă chiar gard în gard cu biserica în care nu poate sluji nu se ştie pentru cât timp.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: