Adrian Marcu a alergat în Munţii Tatra după „vulpi“

A început să practice radiogoniometria ca un hobby, iar acum este profesor în domeniu la Palatul Copiilor din Târgu Jiu. Adrian Marcu a reprezentat de nenumărate ori România la campionate, iar pasiunea sa este transmisă mai departe elevilor gorjeni.

 „Mi-au plăcut tot timpul ieşirile în aer liber, iar acest sport se desfăşoară în păduri sau pe dealuri. În ceea ce priveşte desfăşurarea probelor, acestea depind doar de tine, tu iei deciziile, iar în funcţie de asta obţii un rezultat”, explică Adrian Marcu. Acest sport nu este deloc uşor, ci presupune rezistenţă fizică. Emiţătoarele radio sau „vulpi“, cum li se mai spun, se ascund în pădure, pe o distanţă de 1-<-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2 kilometri una de alta, având în vedere că un traseu are o lungime de până la zece kilometri. Câştigător este cel care parcurge tot traseul găsind emiţătoarele într-un timp destul de mic. „Pentru acest sport ai nevoie de rezistenţă în regim de viteză. Trebuie să alergi cât mai repede pe distanţe mari şi pe teren variat. De asemenea, trebuie să iei decizii rapide în condiţii de oboseală şi de stres, să te orientezi foarte bine cu harta şi busola şi să ai idee tot timpul unde te afli în zona de concurs”, spune profesorul Adrian Marcu. Situaţiile extreme au fost experimentate chiar de acesta în campionatele internaţionale la care a participat în timp. „Traseele pe care trebuie să le parcurgi sunt uneori foarte dure, aşa că la un concurs de radiogoniometrie desfăşurat în Munţii Tatra, din cauza oboselii a trebuit să aţipesc preţ de 15 minute pentru a-mi reface forţele. A fost un traseu de zece kilometri, pe care l-am parcurs în trei ore şi cel mai greu pentru mine”, mai menţionează profesorul. Pentru campionate se antrenează împreună cu elevii săi.

Pasiunea, moştenită de copii

Pasiunea pentru acest sport le-a fost transmisă şi celor două fete ale sale, în vârstă de 11 şi 18 ani, care s-au evidenţiat de asemenea la competiţiile din ţară şi din străinătate. „De mici au venit cu mine în tabere şi încet-încet au început să practice şi ele sportul. Cea mică a ieşit în acest an dublă campioană naţională la categoria de vârstă, iar fata cea mare este campioană balcanică”, adaugă Adrian Marcu. Deşi credea că după Revoluţie acest sport va dispărea deoarece a avut o cădere din punct de vederea financiar, dar în timp s-a redresat. Nici acum Federaţie Română de Radiogoniometrie nu îi sprijină însă pe cei care practică acest sport. Adrian Marcu spune că participarea la competiţii se face pe cont propriu, iar aparatele necesare sunt achiziţionate la preţuri destul de mari. „Cumpărăm aparatura atât din ţară, cât şi din străinătate, iar acestea pot ajunge şi până la 150 de euro bucata”, mai adaugă acesta.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: