O gorjeancă povesteşte cum e să înveţi la Bruxelles

Zeci de elevi care au învăţat pentru un timp în străinătate s-au înmatriculat la şcolile din judeţul Gorj. Deja a devenit o obişnuinţă pentru elevi şi profesori ca la fiecare început de an să primească în clase un coleg nou, care s-a reîntors în judeţul Gorj după ce câţiva ani a studiat într-o şcoală din Italia, Franţa, Spania sau chiar America. În acelaşi timp, din ce în ce mai mulţi elevi rămân fără grija părinţilor deoarece pleacă la muncă în străinătate.

Aproape 50 de elevi s-au reîntors în acest an la şcolile din judeţ, după ce au studiat pentru câţiva ani în străinătate. Cei mai mulţi i-au însoţit pe părinţi în ţările în care şi-au găsit un loc de muncă, dar mai există şi cazuri de elevi care s-au născut în străinătate şi au venit în România să-şi continue studiile. Un astfel de exemplu există şi la Colegiul tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu. Giorgia Catherine Rădoi, care este şi nepoata ilustrului profesor Titu Rădoi, a venit în Gorj tocmai din capitala Belgiei, Bruxelles. De fapt, tânăra în vârstă de aproape 18 ani s-a născut în Belgia, părinţii ei emigrând în această ţară după Revoluţie. „Acolo m-am născut. Părinţii mei au plecat după Revoluţie în Bruxelles, iar în acest an m-am înscris la acest liceu pentru că tatăl meu a trebuit să se întoarcă. Ce îmi plăcea cel mai mult acolo este faptul că noi nu trebuia să ne ducem tot timpul cărţile la şcoală pentru că existau dulapuri pentru fiecare. De asemenea, acolo nu exista catalog. Avem doar un carnet în care profesorii treceau notele, iar părinţii trebuiau să le semneze. Cred că astfel se crea o legătură între părinţi şi şcoală. Ţineam, de asemenea un jurnal de clasă în care trebuiam să scriem ce am făcut la fiecare oră, ce temă am abordat”, spune Giorgia.

Repetă un an

Din păcate, tânăra trebuie să repete clasa a XI-a din cauza acestei mişcări. „Eu în Belgia treceam în clasa a XII-a, dar în sistemul românesc am fost înmatriculată în clasa a XI-a. Nu am regrete din acest punct de vedere. Aici însă se pune bază pe teorie, în timp ce în afară totul se aplica. Te duceai la şcoală de plăcere, fiecare oră de curs se desfăşura în laboratoare bine dotate şi era mai puţină materie”, mai declară Georgia. Tânăra ştie franceză la perfecţie şi se descurcă şi cu limba română deoarece era folosită în casă şi vrea să participe la olimpiadele de limbă franceză.

ÎNMATRICULARE

În şcolile din judeţul Gorj s-au înmatriculat în acest an în jur de 50 de elevi care au studiat în străinătate, în şcoli din Spania, Italia sau Grecia. Cei mai mulţi s-au reînmatriculat la Liceul de Muzică din Târgu Jiu, la şcolile din Turceni sau Bâlteni.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: