DSP Gorj nu are vaccinuri pentru bebeluşi

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj nu are o serie de vaccinuri obligatorii mai ales pentru nou-născuţi. Vaccinul anti-TBC şi cel antitetanos sunt două dintre vaccinurile care lipsesc de la DSP de mai multă vreme.

Toţi bebeluşii care au fost născuţi în perioada ianuarie-aprilie au sărit peste unul dintre cele mai importante vaccinuri care se face la naştere. Este vorba de vaccinul anti TBC despre care viitoarele mămici tot întreabă însă acesta lipseşte încă din luna ianuarie. „Doar ce am născut o fetiţă şi ştiam că trebuie să i se facă un vaccin, am întrebat şi mi s-a spus că nici la noi nu e vaccinul respectiv cum nu e pe niciunde în ţară. Eu sper să nu am probleme cu ea pentru că în familie nu am pe nimeni bolnav de această boală şi o să încerc să nu las pe toată lumea să o pupe”, a declarat o tânără mămică.

Doctorii nu neagă riscurile la care sunt supuşi micuţii, dar speră ca situaţia să se rezolve în cel mai scurt timp şi să nu apară complicaţii. „Cred că nu e mămică care să nu întrebe de acest vaccin. Absolut toate întreabă. De când nu mai este vaccinul s-au născut 470 de copii. Ferească Dumnezeu să intre în contact cu o persoană care suferă de această boală. Nu se întâmplă numai în Gorj dar noi încercăm să-i protejăm foarte bine”, a precizat Camelia Roman, şefa secţiei nou născuţi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Acesta nu este însă singurul vaccin care lipseşte cu desăvârşire din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Un alt vaccin care lipseşte, la fel de important, este cel antitetanos. De altfel, vaccinul antitetanos este foarte important şi pentru femeile gravide, este unul din vaccinurile preventive. „Nici antitetanosul nu mai este în cadrul DSP Gorj, mai sunt doze distribuite prin cabinete sau spitale, dar în cadrul Direcţiei nu mai sunt. Este important şi pentru gravide, este un vaccin preventiv. Să sperăm că nu o să fie cazuri însă este bine ca în cazul în care cineva s-a înţepat în ceva ruginit sau s-a tăiat să meargă la primiri urgenţe imediat”, a precizat Elena Piţian.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: