Dumitraşcu (CEO): Culpele duceau la rezilierea contractului de mandat al directorului general

Membrii fostului Consiliu de Supraveghere (CS) al CE Oltenia au reacţionat după ce Adunarea Generală a Acţionarilor i-a revocat într-o şedinţă convocată de urgenţă. Fostul supraveghetor Gabriel Dumitraşcu spune că i se pare dubioasă urgentarea acestei şedinţe, în contextul în care Consiliul de Supraveghere urma să analizeze activitatea Directoratul CE Oltenia. Dumitraşcu spune că din datele pe care le avea la momentul revocării, Directoratul şi managerul Laurenţiu Ciurel urmau să-şi piardă mandatele. 

Reporter: Cum comentaţi această grabă pentru organizarea şedinţei AGA în contextul în care era programată pentru data de 16 aprilie?

Gabriel Dumitraşcu: Noi convocasem joi dimineaţă Consiliul de Supraveghere în scris, cu privire la analiza activităţii Directoratului şi mai ales a directorului general pe nişte culpe demonstrate. Am cerut rapoarte, că aşa este firesc. Urma să ni le prezinte vinerea viitoare, iar cel puţin din documentele care le aveau membrii Consiliului de Supraveghere în momentul de faţă, culpele duceau la rezilierea contractului de mandat al directorului general.

Rep.: Până la urmă, cine doreşte păstrarea conducerii la CE Oltenia?

G.D.: Mi-e greu să vă spun cine. În final, societatea aparţine acţionarilor, în proporţia de reprezentare. Noi n-am făcut decât să ne străduim să facem cât am putut de bine actul de supraveghere, de control al Directoratului, acesta este atributul în sistem dualist. Să semnalăm atunci când lucrurile nu erau tratate corect din punct de vedere legal, economic, managerial, cum am făcut şi cu programul de restructurare acum o săptămână. Datele nu erau corecte, datele de ieşire din aşa zisa restructurare nu asigurau sustenabilitate complexului. La fel am făcut cu bugetul pe 2015. Am arătat că datele asumate nu sunt corecte, sunt nerealizabile, intrările erau exagerate, costurile erau diminuate dincolo de ceea ce a demonstrat piaţa în 2014.  

Rep.: De ce nu aţi analizat activitatea Directoratului mai devreme?

G.D.: Pentru că în mod firesc trebuie să faci o analiză la an. Anul abia s-a terminat. Am aşteptat să se închidă situaţiile financiare, nu sunt auditate nici acum. Nu poţi să faci analiza unui rezultat pe date parţiale, anul energetic fiind un ciclu de evoluţie. Nu este unul liniar. Vara, în lunile calde, se vinde mai puţin decât iarna când se vinde bine, la preţ bun. Era nevoie de acest ciclu încheiat pentru a face o analiză corectă, pertinentă, altfel ar fi fost trunchiată.

Rep.: Este CS responsabil pentru rezultatele economice?

G.D.: Legat de performanţele financiare stabilite prin buget, singurii care pot da răspuns şi sunt responsabili sunt cei din executiv, din Directorat. În rest, le-am spus, nu te poţi lupta cu Guvernul care ia măsuri în defavoarea CE Oltenia şi în defavoarea realizării indicatorilor financiari, măsuri clare, începând cu taxa de stâlp care a afectat execuţia bugetară, 200 MW luaţi din portofoliul Oltenia şi duşi la Hunedoara, multe altele. Toate acestea au avut efect în execuţia bugetară, dacă demiţi Consiliul ar trebui să-ţi pui problema dacă nu Guvernul a greşit mai mult sau are o culpă mai mare pentru nerealizarea indicatorilor financiari.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: