Dumitraşcu: Ciurel a condiţionat rămânerea lui de păstrarea lui Medinţu

Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al Consiliului de Supraveghere de la CE Oltenia, face declaraţii incredibile despre cum se desfăşoară activitatea la complex. El a fost atacat în presă de Aurel Medinţu, care a spus că Dumitraşcu nu a vrut să-i semneze contractul de mandat. Dumitraşcu spune că nu s-a ajuns acolo pentru că Medinţu nu a fost niciodată selectat de firma de recrutare pentru Divizia Energie. Mai spune că Medinţu a fost susţinut de Laurenţiu Ciurel, directorul general, cel din urmă periclitând procesul de selecţie spunând public numele celor selectaţi. Asta în condiţiile care Ciurel acredita ideea că Medinţu a câştigat concursul.

Reporter: Care sunt motivele pentru care nu aţi dorit să semnaţi contractul de mandat al domnului Aurel Medinţu în urma selecţiei la Divizia Energie?

Gabriel Dumitraşcu: Dar nici nu s-a pus problema semnării contractului. Comisia de Remunerare şi Nominalizare a venit cu o listă scurtă de propuneri. Deci, o dată, i-am reproşat lui Medinţu lipsa de viziune, dar i-am recunoscut calitatea tehnică, şi doi, el nu dădea o durată de viaţă. Un management performant este un management care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp din viaţa societăţii. Nu poţi să pui un manager care are o perspectivă profesională scurtă, pentru că nu e durabil, nu e sănătos. Ştiu nemulţumirile lui Medinţu de atunci. I le-am explicat bărbăteşte, personal, faţă în faţă. Şi i-am spus de ce recomandarea susţinută asiduu de Ciurel nu este viabilă.

Rep.: Pe lista scurtă mai era şi altcineva în afară de domnul Medinţu?

G.D.: Mult mai buni, şi care au fost opţiunile noastre, şi cu care în final nu am putut încheia contracte pentru că în momentul în care Ciurel a constatat că nu e favoritul lui, Medinţu, a condiţionat rămânerea lui la conducerea complexului de rămânerea lui Medinţu în Directorat. Şi, ca să ne dea totul peste cap, înainte cu două săptămâni de anunţare a finalului, cine câştigă fiecare poziţie din Directorat, a deconspirat numele candidaţilor finali, a celor mai bine plasaţi, în presă. Era o încălcare a clauzei de confidenţialitate. Toată procedura de recrutare este confidenţială, pentru că toţi cei care vin şi aplică, în momentul în care aplică, sunt angajaţi şi la alte companii. Nu vin de pe drumuri, nu vin din şomaj. Lucrul acesta le strică reputaţional imaginea. Ciurel a făcut-o deliberat ca să-i facă pe acei oameni să renunţe şi oamenii s-au retras.  

Rep.: Domnul Ciurel spunea despre ei că vizau alte funcţii în Directorat, nu Divizia Energetică.

G.D.: Unul dintre ei era chiar pe Divizia Energetică. A dat două nume atunci. Unul era pe zona economico-financiar, era de la Rompetrol. Celălalt, de la Dalkia, era pe zona energetică. Om tânăr, cu şcoală, cu viziune, citit, plimbat, care a văzut cum funcţionează un sistem tehnologic în pas cu cerinţele directivelor europene. Pentru o etapă următoare de dezvoltare a complexului era un om care promitea mult.

Rep.: Domnul Ciurel îl voia pe domnul Medinţu director?

G.D.: El era, şi a fost ales de Ciurel, ca o soluţie de avarie pentru o perioadă de timp. Noi, eu personal nu puteam subscrie acestei opţiuni a lui Ciurel. Noi nu punem un Directorat ca să treacă o vară sau să treacă o iarnă sau să treacă un ciclu de reparaţii. Ci pui un director responsabil de politica energetică a complexului pentru o perioadă mai lungă de timp. Complexul nu trebuie să trăiască doar cât mai este în activitate domnul Medinţu. El întotdeauna s-a pliat după Ciurel. Dacă Ciurel săptămâna aceasta a spus la o temă “da!”, şi el a spus “da!”. Săptămâna viitoare Ciurel spune “Nu!” şi el spune “Nu!”. Nu are argumente palpabile, dar se pliază după şefu’. Cunosc complexele în formatul vechi de mai mulţi ani. Ştiu că  acolo sunt ingineri în floarea vârstei cu experienţă multiplă, oameni preocupaţi de noutăţi, de cum funcţionează şi cum s-au adaptat complexele pe cărbune, sau grupurile pe cărbune, producătorii pe cărbune, la noua viziune europeană de dezvoltare a sectorului. Oamenii aceia trebuiau să vină, să pătrundă în directorat.

Rep.: De aceea aţi fost schimbat din fruntea Consiliului de Supraveghere, că nu aţi fost de acord cu propunerea domnului Ciurel?

G.D.: N-are sens acum să discutăm de ce. A fost gestul meu, încercând să detensionez situaţia. Nu ştiu dacă doar acesta a fost motivul sau au fost mai multe la vremea respectivă. Cert este că în Consiliul de Supraveghere, ca să finalizez ideea, noi nu am aprobat niciodată menţinerea lui Medinţu în poziţia de director, membru al Directoratului. Nu s-a ajuns vreodată acolo unde pretinde şi a pretins tot timpul că ar fi ajuns. Nu, n-a ajuns acolo. Mărturie stau procesele verbale şi ordinele de zi ale şedinţelor Consiliului de Supraveghere.

Rep.: Aurel Medinţu mai rămâne director? Dânsul spune că demisia a rămas fără obiect după revocarea CS. 

G.D.: Cum să rămână fără obiect? Este un act de voinţă care a expirat în timpul mandatului CS-ului nostru, am luat act şi ne-am exprimat punctul acesta de vedere şi într-o şedinţă anterioară acum vreo 2 săptămâni. Medinţu nu mai e director. Pe 23-24 a expirat perioada de preaviz conform fostului mandat pe care l-a avut de director provizoriu, atât avea, 15 zile. I-a expirat perioada de preaviz, dânsul nu mai este director. Nu mai are nicio relaţie contractuală cu complexul, asta dacă nu i-o fi făcut Ciurel vreun contract de muncă.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: