După şapte ani…

Procurorii anticorupţie i-au pus ieri sub urmărire penală pe artizanii afacerii Şova în Gorj, unde complexurile energetice au fost căpuşate fără jenă de firma controlată la acea vreme de avocaţii Dan Şova şi Victor Ponta. Nu m-aş grăbi să aplaud DNA, câtă vreme începerea urmăririi penale are loc la şapte ani după comiterea faptelor, la patru ani după ce faptele au fost descrise pe larg în presă, atât locală, cât şi naţională. Mai mult, începerea urmăririi penale vine la vreo doi ani după ce fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a făcut publice rezultatele unui control făcut pe această temă la complexurile Turceni şi Rovinari, care arătau clar proporţia jafului.

DNA a ţinut dosarele în sertar timp de câţiva ani, ceea ce nu diminuează cu nimic meritul procurorului care în sfârşit s-a pus pe treabă. Deocamdată, Ponta nu are calitate în dosar. Probabil că nici nu va avea. Chiar dacă Şova a intrat pe piaţa din Gorj abia după ce l-a luat pe Ponta senior partner, actualul premier fiind atunci doar un foarte influent deputat de Târgu Jiu. Tot în acea perioadă, câştigurile lui Ponta ca avocat au crescut exponenţial, depăşind zece miliarde de lei vechi în perioada în care a colaborat cu Şova şi în care Şova lua bani de la complexuri. Şova spune că Ponta era plătit pentru alte servicii juridice, nu pentru cele comerciale, dar nu a reuşit niciodată să explice pentru ce i-a dat atâţia bani. Plus o maşină de curse, de care Ponta a beneficiat din partea Casei Şova, în vremea în care se juca de-a pilotul. Sau mai bine zis, de-a copilotul.

La acea vreme, proptele celor care făceau afaceri cu Şova păreau atât de puternice, încât nu le era teamă de nimic. Aşa s-a ajuns ca avocaţii să îşi deconteze într-o zi normală de lucru nu opt ore, nu 10 sau 12 ore, ci chiar 25 sau 27 de ore. Un caz de-a dreptul spectaculos este al liderului de sindicat Mitrescu. Lui Ciurel nu îi plăcea de el nici atunci, astfel că sindicalistul, care era angajat inspector social, a fost pontat absent, deşi era la negocieri. Ciurel i-a luat 2.800 de lei din salariu, astfel că Mitrescu a dat complexul în judecată. Mitrescu şi-a luat un avocat pe care l-a plătit cu 300 de lei, iar CE Rovinari a plătit Casa Şova pentru acest proces 22.000 de lei. Deşi a dar o pălărie de bani, complexul a pierdut procesul. Ca şi cum ar fi suficient, Mitrescu a făcut acum rost de documente care atestă faptul că avocaţii Şova au decontat procesul avut cu el şi la CE Turceni, deşi el nu s-a judecat niciodată cu această societate.

Tupeul lui Şova este însă nelimitat. Când DNA a început cercetările în acest dosar, a trimis la Turceni o adresă prin care solicita în copie contractele complexului cu Casa Şova. Avocaţii Şova i-au răspuns DNA, în scris, că respectivele contracte sunt confidenţiale, şi pentru asta au mai încasat de la complex 840 de lei, fiind nevoie de şase ore de muncă pentru a scrie o hârtie… Care, iată, nici nu le-a fost de folos.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: