Duşmanii inventaţi ai CE Oltenia

Fondul Monetar Internaţional a cerut să închidem complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, a spus Victor Ponta la Târgu Jiu, premierul dând asigurări că asta nu se va întâmpla câtă vreme el va conduce guvernul. Şi noi care credeam că marile companii din energie vor mai rezista zeci de ani de acum încolo, nu până la prima moţiune ori până la alegerile din 2016. FMI nu cere niciodată închiderea unor companii ori introducerea unor taxe, cum mint guvernanţii. Fondul cere performanţă. Câtă vreme companiile din energie sunt pe profit, nu se amestecă nimeni. Atunci când devin găuri negre, ori din cauza pieţei, ori a căpuşării politice, ori a managementului prost sau din alte motive, oficialii Fondului cer măsuri. Nu le impun ei, aşteaptă propuneri din partea celor responsabili şi le analizează, pentru a vedea dacă sunt fezabile sau nu. Managerul CE Oltenia a spus şi el că FMI cere păstrarea a jumătate sau un sfert din companie. Probabil a fost cea mai inteligentă propunere cu care a mers Ciurel acolo şi, în lipsă de altceva, cei de la Fond au înghiţit-o.

FMI nu este primul duşman inventat al CE Oltenia. La început erau nişte forţe ale răului care voiau să mute sediul complexului de la Turceni la Bucureşti. Şi a venit Super Ponta şi a mutat sediul de la Turceni la Târgu Jiu, adică din Gorj în Gorj. Pe această faptă eroică şi-a bazat campania electorală din 2012 şi nu puţini au fost cei care l-au votat pentru că a salvat compania. De cine? De duşmanul inventat. Deşi la guvernare de trei ani, pesediştii încă invocă printre duşmani ANRE, Transelectrica, producătorii de energie verde. Duşmani inventaţi sunt şi ziariştii, acuzaţi că alungă investitorii. Ori politicienii care au îndrăzneala să facă o moţiune simplă, pentru a spune lumii cât de gravă a devenit situaţia. Nu în ultimul rând, duşmani inventaţi sunt liderii de sindicat, dar şi salariaţii care îndrăznesc să-li spună nemulţumirile, să facă un miting sau o grevă.

Duşmanul inventat este o tactică folosită de cei care vor să îşi acopere incompetenţa, atât la nivel politic şi guvernamental, cât şi la nivel de management. Din păcate, prea mulţi cred în invenţiile de acest tip ale lui Ponta şi Ciurel.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: