Ei se fac că muncesc, dar noi îi plătim „la greu”.

În plină recesiune economică, senatorii opoziţiei PSD, PC și PNL se gândesc doar la buzunarul lor. La dispoziţia celor 137 de senatori stau 695 de funcţionari parlamentari. De la secretare până la femei de serviciu şi şoferi care aşteaptă răbdători la limuzine. Asta înseamnă în medie cinci funcţionari pentru servirea unui senator. Acestora li s-ar mai putea adăuga cel puţin câte un funcţionar de la birourile senatoriale aflate în circumscripţiile unde au fost aleşi.  Ştiaţi că parlamentarii au peste 215 zile libere pe an? Dar că, în cele doar 150 de zile în care au program de lucru, senatorii şi deputaţii reuşesc de multe ori "performanţa" să nu facă nimic?
În această situaţie se află acum Senatul, supranumit şi Camera superioară a legislativului. De peste 10 zile, în Senatul României nu s-a mai votat nicio lege. Instituţia este însă în topul ştirilor politice. Semn că, deşi nu au lucrat, senatorii au fost foarte ocupaţi.

Ocupaţi cu ce- Cu  o problemă de larg interes naţional: dacă Mircea Geoană trebuie schimbat sau menţinut la conducerea Senatului. Mogulii, prin toate mijloacele media, câștigă înzecit de pe urma acestor „dezbateri” în care pnl-iști și psd-ști sunt „fruncea”.

Ce fac senatorii şi deputații țării în afară de faptul că se înghesuie cum să apară mai des la televizor- Am citit pe Internet că „revocarea" lui Geoană costă statul român un milion de euro. Aceasta ar fi nota de plată, din banii publici, pentru cele peste zece zile de blocaj din Senat. Nu stiu câti gorjeni citesc presa folosind Internetul, dar cred că pe unii chiar îi interesează de ce se împotrivește PSD-ul  la proiectul de  reformare a instituțiilor statului. si cum românii au votat pentru un parlament unicameral cred că e bine să începem reformarea satului român cu Senatul României. Primul pas este să scăpăm de „gică contra” omul PNL-ului si al PSD-ului. Cu Geoană „al doilea om în stat” s-a văzut cât de departe  am ajuns din punctul de vedere al reformelor instituționale. Însă opozitia nu vrea.

Domnilor  senatori şi deputaţi ai opoziţiei ce faceţi la capitală, în afară de a vă rezolva afacerile proprii- Dar, iată care sunt costurile „prostiei” PNL+PSD din această perioadă de nu renunță la Geoană din fruntea Senatului României. Această ambiţie politică, a PSD şi PNL, de aproape două săptămâni, ne costă zilnicaproximativ 106.000 de euro. În două săptămâni, peste un milion de euro va fi dus pe apa sâmbetei.
Bugetul alocat Senatului în 2010 este de 159.465.000 de lei. Asta înseamnă aproximativ 40 de milioane de euro pentru deplasarea, încălzirea sau luminarea senatorilor. Pentru salariile lor şi ale funcţionarilor care îi deservesc. Deşi e criză, bugetul Senatului pe 2010 este cu 8% mai mare decât cel de anul trecut.  Prin lege, parlamentarii au trei luni de vacanţă. La acestea se pot adăuga zilele de concediu de odihnă. Rămân 38 de săptămâni de "sesiuni parlamentare”. Săptămâna de lucru e mult spus.
Blocajul în care se află Senatul a făcut ca pe ordinea de zi a plenului să se îngrămădească aproape 60 de proiecte şi propuneri legislative care aşteaptă de la senatori un gest simplu: să ridice mâna după cum le indică liderul de grup şi să voteze pentru aprobarea sau respingerea lor. Prin blocajul de la Senat, legislativul României funcţionează de facto în regim unicameral. Această stare consolidează neîncrederea publică în instituţia parlamentară. Singura şansă ar fi realizarea  urgentă a proiectului de revizuire a Constituţiei şi  trecerea  la unicameralism.

Lucian MEDAR

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: