Elevi gorjeni cu alocaţii de 100 de euro

Zeci de elevi gorjeni primesc alocaţii europene din partea statelor membre ale UE în care părinţii muncesc cu contracte de muncă. Acestea sunt de zece ori mai mari decât cele plătite în România, însă pot beneficia doar elevii care au unul sau ambii părinţi la muncă în străinătate şi unde aceştia au contribuit pentru o perioadă la sistemul de asigurări de sănătate.

La sfârşitul anului trecut în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj existau 36 de familii cu 42 de copii beneficiari de aceste alocaţii. Cei mai mulţi, respectiv 20 de părinţi muncesc în Italia, 11 în Austria, trei în Germania şi câte unu în Belgia şi Spania. Pentru toţi cei 42 de copii drepturile din România le-au fost suspendate pentru că niciunul dintre părinţii acestora nu lucrează în România. Însă numărul scăzut de beneficiari arată că cei care muncesc în ţările membre ale UE încă nu îşi cunosc drepturile. Pentru a putea primi aceste alocaţii, părinţii care muncesc cu contract de muncă trebuie doar să ia legătura cu instituţiile competente din provincia în care locuiesc, iar pe baza contractelor li se va spune să completeze formularul E 411. Dacă unul din părinţi lucrează în România şi altul într-un stat membru copilul are dreptul la alocaţia din ţară şi la diferenţa acordată de statul în care lucrează părintele.

În România, alocaţia este de doar zece euro

Alocaţiile în statele membre sunt chiar de zece ori mai mari decât în România. Diferenţa este uriaşă între un copil ai cărui părinţi lucrează în judeţul Gorj şi un copil care are părinţii plecaţi în afară cu contract de muncă. În timp ce aici alocaţia este de 42 lei pe lună, respectiv 10 euro, în Italia, Germania, Spania aceasta depăşeşte 100 de euro. În Italia valoarea acesteia este de 124 euro, iar în Germania de 154 euro. De asemenea AJPS Gorj a trimis peste 60 de formulare E411 în ţări precum Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Franţa, Germania Austria şi Anglia prin intermediul cărora au solicitat informaţii pentru a pune în drepturi persoanele care s-au întors în judeţ.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: