Elevii pot scăpa mai repede de anii de şcoală. Vezi cum

Elevii gorjeni vor avea posibilitatea începând de anul viitor şcolar să-şi finalizeze studiile într-un timp mai scurt. Mai exact, aceştia vor putea alege să facă doi ani într-unul. Însă nu este chiar atât de simplu. Doar cei care au rezultate şcolare excepţionale şi care au capacitatea fizică şi intelectuală pentru a se adapta vor putea promova mai repede anii de şcoală. Noile prevederi sunt menţionate într-o metodologie de aplicare a Legii Educaţiei Naţionale, la elaborarea căreia au fost implicaţi şi profesori din judeţul Gorj.

Elevii cu rezultate bune la învăţătură vor putea scăpa mai repede de şcoală graţie unei metodologii la care au lucrat şi profesori din judeţul Gorj. Însă condiţiile nu sunt simple, astfel că promovarea a doi ani de studii într-un an şcolar se poate realiza o singură dată în fiecare dintre ciclurile primar, gimnazial şi liceal. Clasele de început şi de sfârşit de ciclu se exclud din prezentul program. Profesorul de matematică de la Şcoala Generală „Sfântul Nicolae” din Târgu Jiu, care a contribuit la realizarea prezentei metodologii spune că elevii care se înscriu pentru promovarea a doi ani de studii într-un an şcolar trebuie să îndeplinească mai multe criterii. De exemplu calificativul anual sau media generală în anul şcolar anterior să fie  „foarte bine” pentru elevii din învăţământul primar şi minim 9,00 pentru elevii din învăţământul gimnazial şi liceal. De asemenea înscrierea elevilor pentru a promova doi ani de studii într-un an şcolar este condiţionată de existenţa unor documente precum cererea părintelui sau a tutorelui legal al elevului, avizul psihologului şcolar, avizul medicului şcolar. Elevul este obligat să se prezinte la cel puţin 50% din orele prevăzute pentru anul şcolar curent şi la 40% din orele anului şcolar pe care îl va parcurge.

PROMOVARE

Accelerarea promovării nu este însă o noutate în sistemul de învăţământ românesc, însă cu noile metodologii lucrurile au fost reglementate. În ultimii zece ani doar doi elevi de la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu, printre care şi tenismanul de Cupă Davis, Florin Mergea, au ales această metodă. „Exista şi până acum această metodă, dar nu se prea cunoştea. În general sportivii de performanţă alegeau să facă doi ani într-unul”, afirmă profesorul Adi Popescu.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: