Elevii Școlii Populare de Artă, pregătiți de francezi

Elevii Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu vor lua lecții de pian de la profesoara Veronique Chauvel, care a venit din Franța pentru a pregăti ”Recitalul tinerilor interpreți”. Școala de vară se va derula până pe 24 august, când gorjenii îi vor putea evoluând pe scena Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” pe elevii pregătiți la pian de Veronique Chauvel, iar la vioară de fiica acesteia, Claire Chauvel.

Școala de vară este o întâlnire îndelung așteptată de tineri și de elevii de la clasele de pian și de vioară de la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu. Asta pentru că profesoara Veronique Thual Chauvel și fiica acesteia, Claire Chauvel, le vor preda tinerilor gorjeni pianul și vioara. Nu este pentru prima dată când profesoara din Franța, Veronique Thual Chauvel, se află la Târgu Jiu. ”După ce doamna profesională a terminat un parteneriat cu Liceul de Muzică și Arte Plastice «Constantin Brăiloiu» a venit în rândul nostru, al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu. Doamna Veronique este un profesor excepțional, cu legături extrem de solide în toată Europa. Dânsa organizează adevărate turnee trecând prin țările Europei, unde predă de o manieră personală pianul. Suntem bucuroși că se găsesc aici”, spune Viorel Gârbaciu, directorul Școlii Populare din Târgu Jiu. Acesta a mai menționat că elevii de la școală sunt entuziasmați pentru că învață cu profesoara de pian din Franța. ”În doar câteva zile doamna Veronique a reușit să înfăptuiască adevărate minuni în planul pedagogiei muzicale și este un lucru extraordinar să cunoști și altă manieră de predare, să ai altă manieră de a înțelege muzica și de a interpreta o partitură muzicală și să vezi ca elev unde îți este nivelul în raport cu perspectivele europene în domeniul muzical”, mai adaugă Viorel Gârbaciu.

Spectacol

Directoarea acestei tabere muzicale de vară, profesoara Mihaela Popescu de la Liceul de Muzică din Târgu Jiu, a declarat că, deși spectacolul ce va avea loc vineri de la ora 12.30 la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” este pregătit într-un timp foarte scurt, asta nu înseamnă că va fi superficial. ”Timpul scurt nu înseamnă superficialitate. Timpul scurt acordat acestor piese înseamnă un randament extraordinar și o bună pedagogie. Este o lecție bună atât pentru noi, cât și pentru elevi”, afirmă Mihaela Popescu. Pentru acest spectacol profesoara de pian din Franța va apela la o combinație între pian și vioară. ”Elevii români sunt ca cei de pretutindeni, dar modul de predare este diferit. Este un motiv pentru care am propus ca pianiștii de aici să se asculte mai întâi unii pe alții și am ales un program combinat între pian și vioară. Pianiștii noștri sunt obișnuiți să îi intoxicăm cu prea multă tehnică și cu prea mult solo, singuri, izolați. Este o orientare și la nivelul Franței ca pianiștii să lucreze în aceste combinații”, susține  Veronique Thual Chauvel.

LANSARE

La finalul spectacolului va avea loc lansarea cărții de muzicologie ”Modernism și avangardism la debutul secolului XX. Erik Satie- un condamnat la libertate”, semna tă de  Profesoara Mihaela Popescu. ”Este teza mea de doctorat și voi avea plăcerea să îmi lansez cartea într-un cadru francez. Dacă conaționalii lui Erik Satie sunt la Târgu Jiu vreau și eu să lansez această carte în care se vorbește de acest avangardist francez”, menționează Mihaela Popescu.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: