Eminescu, sărbătorit pe străzile din Târgu Jiu

O sută de persoane care au trecut ieri prin centrul municipiului au primit câte o carte ce reuneşte mai multe poezii ale lui Mihai Eminescu. Evenimentul a fost organizat de mai multe instituţii de cultură din municipiu, sărbătorind astfel ziua lui Mihai Eminescu. Organizatorii au urmărit o altă abordare a acestei zile, renunţând la întunecoasele săli unde anul se întâlnesc oameni de cultură vorbind despre poezia lui Eminescu şi au trecut de pereţii clădirilor.

Trei elevi ai Liceului de Muzică şi Artă „Constantin Brăiloiu“ au „îmbrăcat“ un costum confecţionat de fapt din două pancarte. Pe una dintre ele erau înscrişi organizatorii şi sponsorii, iar pe cealaltă erau scrise câteva poezii celebre semnate de Eminescu. Trecătorii nu trebuiau decât să citească poezia de pe pancartă, în schimb primind o carte. Nu a trecut mult până când cele 100 de cărţi cu poeziile lui Eminescu, tipărite cu sprijinul unei firme din Târgu Jiu, au fost epuizate. Chiar şi aşa, elevii ce purtau pe piept poeziile lui Eminescu consideră că a fost destul de greu să-i convingă pe oameni să citească.

Elevii care au acceptat să se plimbe cu acele pancarte prin centrul oraşului sunt în clasa a XI-a la liceul amintit, la specializarea Artă Dramatică. Este vorba despre Eduard Toropu, Costi Popescu şi Alex Stoian. Chiar dacă pancartele, deşi nu grele, le-au provocat răni în jurul gâtului, elevii au abordat trecătorii cu mult entuziasm. Aceştia au declarat că nu toţi au fost de acord să le citească poeziile dar au fost bucuroşi să întâlnească oameni care recitau poeziile fără să se folosească de pancartele lor. Viorel Surdoiu, purtătorul de cuvânt al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, a precizat că în cursul zilei de ieri, instituţiile de cultură au organizat lansări de carte şi recitaluri, toate în amintirea lui Eminescu. Surdoiu a mai spus că, prin această acţiune s-a dorit o altfel de sărbătorire a lui Eminescu.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: