Emiterea titlurilor de proprietate, reluată din iulie

Primăriile mai au la dispoziţie aproximativ o lună pentru a finaliza inventarierea terenurilor de pe raza unităţilor administrativ teritoriale. Asta pentru ca începând cu luna iulie să poată fi reluat procesul de emitere a titlurilor de proprietate, suspendat la sfârşitul anului trecut. Cu toate acestea, edilii din mai multe localităţi spun că este aproape imposibil de inventariat toate terenurile de pe teritoriul UAT-urilor. Până la 1 iulie, primăriile nu pot elibera decât titluri de proprietate în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Emiterea titlurilor de proprietate pentru terenurile şi clădirile confiscate abuziv în timpul regimului comunist este suspendată din luna decembrie a anului trecut, urmând a fi reluată începând cu data de 1 iulie. Potrivit autorităţilor judeţului, în aproximativ o lună trebuie finalizată acţiunea de inventariere. „Activitatea de inventariere a terenurilor şi bunurilor confiscate abuziv în timpul regimului comunist continuă până la finele lunii iunie. Odată cu finalizarea acestei activităţi se va relua procesul de validare şi eliberare a titlurilor de proprietate. Cu alte cuvinte, activitatea comisiilor locale va fi reluată la data de 1 iulie. În această perioadă, se pot elibera titluri de proprietate doar persoanelor care au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi revocabile”, a declarat Virgil Drăguşin, subprefectul judeţului Gorj. Cu toate acestea, în mai multe localităţi procesul de inventariere a terenurilor se desfăşoară anevoios. Asta în condiţiile în care primarii au mai primit un răgaz de 6 luni pentru a finaliza acţiunea.

Motivele primarilor: lipsa banilor şi volumul mare de muncă

Principalele motive invocate de primarii, pentru care nu va fi posibilă finalizarea acţiunii de inventariere a terenurilor, sunt lipsa fondurilor pentru plata specialiştilor topografi şi volumul mare de muncă. Primarul de la Licurici spune că angajaţii de la Compartimentul Agricol muncesc cel mai mult dintre toţi. Problema majoră cu care se confruntă această comună este cea legată de retrocedarea pădurilor, acţiune îngreunată de Ocolul Silvic. „La noi, problema majoră o constituie retrocedarea pădurii. Sunt probleme din cauza tăierilor. Pe cei de la Ocolul Silvic nu-i interesează dacă oamenii au fost sau urmează să fie puşi în posesie. Merge foarte greu cu inventarierea. E un volum foarte mare de muncă, angajaţii de la Compartimentul Agricol muncesc cel mai mult din toată primăria. Cu siguranţă, nu vom reuşi să terminăm cu inventarierea până la sfârşitul lunii iunie. În momentul de faţă, această problemă e rezolvată doar în proporţie de 30%”, a declarat Liviu Doru Drăgulescu, primarul comunei Licurici.

Şi la Bumbeşti Piţic reluarea acţiunii de emitere a titlurilor de proprietate este aşteptată de circa 400 de persoane. „Din cele 3600 de hectare, cât are comuna, ar mai fi de retrocedat aproximativ 700 de hectare. Mai avem de eliberat circa 400 de titluri de proprietate. La noi, problema este cu cadastriştii. Am încheiat contract cu o firmă de cadastru, iar contractul va expira la 1 iunie. Nu ştim dacă vom putea să-l prelungim sau nu”, a declarat Michy Nioaţă, primarul de la Bumbeşti Piţic. Nici la Băleşti nu există un număr suficient de cadastrişti. „Am avut doi cadastrişti angajaţi la primărie, unul a plecat la Târgu Jiu şi a mai rămas unul. Nu vom încheia contract cu nici o firmă şi vom încerca să facem inventarierea cu omul nostru. Am retrocedat cam aproximativ 85% din teren şi cred că vom reuşi să ne încadrăm în termen”, a precizat Aristică Paicu, primarul de la Băleşti.

Vizualizări: 864

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: