EŞEC: Înregistrarea Sindicatului Mine Energie Oltenia, amânată

Înregistrarea Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) sau „sindicatul juriştilor“, cu a fost numit, în mod ironic, după ziua de ieri, a fost amânată până pe 13 februarie. Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a contestat înfiinţarea sindicatului, argumentul fiind nerespectarea legii de către liderii SMEO. Potrivit FNME, Ion Ruşeţ şi ceilalţi preşedinţi de sindicate au încercat înfiinţarea SMEO în baza legii societăţilor comerciale, în condiţiile în care există o lege care spune cum se poate face fuziunea sindicatelor. Cred că domnul jurist Ion Rușeț a vrut să înregistreze SMEO SRL, a declarat liderul Gheorghe Etăgan. 

Preşedintele sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, a declarat că FNME a decis să intervină în proces după ce mai mulţi salariaţi au spus că nu vor să se înscrie la sindicatul nou înfiinţat. Mitrescu a mai spus că liderii de sindicat au încercat să înfiinţeze SMEO în baza legii societăţilor comerciale. „Ori nu ştiu nimic, ori au încercat să fenteze legea. Ei au încercat să facă fuziunea sindicatelor pe Legea societăţilor comerciale, dar oricine ar trebui să ştie că nu se aplică sindicatelor. Există o lege specială pentru sindicate. Ei au cerut radierea sindicatelor componente şi înfiinţarea altui sindicat nou, cu membrii fostelor organizaţii. Comasează oameni fără să ia acordul lor. Oamenii nu sunt obiecte de inventar. Ei spun, eu sunt membru la Iovan cum să mă transfere la Ruşeţ. Este dreptul salariaţilor de a adera la un sindicat sau altul. Nu pot fi obligaţi. De aia au făcut măgăria asta“, a declarat Constantin Mitrescu. Constantin Mitrescu a mai spus că foştii săi colegi aveau o altă variantă de a înregistra sindicatul. „Să formeze un sindicat aşa cum spune legea, din minim 15 oameni, la care să adere salariaţii. Şi dacă vor să aibă 15 mii de oameni să-i convingă. Dar ştiu că nu pot“, a mai spus Mitrescu, numindu-l pe liderul Ruşeţ „jurist de Herculane“.

Ion Ruşeţ a declarat presei că iniţiativa foştilor colegi face rău angajaţilor. „Ni s-a înmânat contestaţia în timpul şedinţei, aşadar ne vom revedea pe 13 pentru a discuta admisibilitatea intervenţiei FNME şi apoi a discuta pe fond. Sunt oameni care nu doresc să le fie bine salariaţilor“, a spus Ruşeţ. El mai spune că foştii colegi au interpretat greşit formula de organizare a SMEO: „Contestaţia este pe ideea că acum competenţa materială de a judeca cauza este a Tribunalul Gorj pentru că dânşii consideră că sindicatele nu s-au reorganizat prin comasare, ci s-au asociat. E o greşeală, nu am să discut problemele de drept, nu o să discut această abordare, dar este o tactică de amânare“, a mai spus Ruşeţ.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: