Este primar de trei decenii. Secretul succesului!

Emil Cătănoiu, primarul comunei Căpreni, este, alături de primărița Elena Mosor de la Alimpeşti, cel mai longeviv primar din tot județul Gorj. Are 26 de ani de ani de când este primar şi a mai fost patru ani viceprimar. Dacă ar rămâne mâine fără loc de muncă, Emil Cătănoiu s-ar angaja cel mai probabil jurist, dar nu ar putea sta departe nici de administraţie. Cătănoiu este exemplul de primar care a condus o primărie timp de 26 de ani din partea aceluiaşi partid, PSD.

Rep.: Cum a fost primul mandat de primar la Căpreni?
E.C: Sunt primar din 1990, din ianuarie după Revoluție sunt primar. De atunci și până azi s-au mai diversificat problemele la primărie, în sensul că atunci nu erau lucrări de investiții foarte multe, am preluat comuna fără nimic, pentru că nu se punea problema de investiții pe vremea aia și uite că am ajuns acum să fac și ultima utilitate, rețeaua de canalizare pe care nu credeam că o să o mai fac eu. Niciodată nu m-am gândit că o să rămân atâția ani în fruntea comunei, dar uite că am ajuns.

Rep.: Dacă nu ați mai fi primar, știți să faceți și altceva?
E.C: În toți anii aceștia am devenit jurist, dar după atâția ani de administrație tot asta aș ști să fac cel mai bine. Nu cred că mi-ar plăcea nici avocat, nici jurist, tot pe partea asta administrativă, să mai fac câte ceva. După 26 de ani de activitate la primărie, ce să știu să fac altceva mai bine? Plus că înainte de Revoluție am fost și trei ani viceprimar. Din 87 până în 89 am fost viceprimar la Căpreni și din 90 primar.

Rep.: Au fost lucruri la care aţi renunţat în acești aproape 30 de ani doar ca să rămâneţi primar?
E.C.: Am avut multe solicitări să mă duc la alte locuri de muncă, dar am rămas tot la primărie. În urmă cu patru ani am avut ofertă de la OMV Petrom să mă duc la ei și aveau salariu atractiv. M-am tot gândit și în final am rămas tot la primărie. Acum 15 ani am avut ofertă să mă duc la o ambasadă, în afară, nu m-am dus nici acolo. Am preferat să rămân cu familia, m-am concentrat pe comună și eu cred că am și reușit. Copiii mei au terminat școala generală la Căpreni, nu i-am dus să studieze în alte părți cum fac alții. Eu am doi copii, un băiat și o fată, unul are 23 de ani și celălalt 25 de ani. Au făcut facultăți, lucrează amândoi, băiatul la OMV Petrom și fata la Ministerul Mediului.

Rep.: Care este secretul ca un om să rămână atâția ani în fruntea unei primării?
E.C.: În primul rând să respecte oamenii, poți să faci de toate și drumuri, și apă și canalizări, dacă nu respecți oamenii și nu te ții de cuvânt când le-ai promis un lucru, nu ai nicio șansă. În al doilea rând, să nu faci parte din găștile de pe lângă primărie, eu mi-am văzut de meseria mea, nu m-am băgat în găști și nici după alegeri nu am ținut cont că unul m-a votat sau că nu m-a votat. Le-am acordat sprijin indiferent de situație.

Rep.: Cum ați rezistat atâția ani la un singur partid, PSD?
E.C.: Nu mi-a plăcut să schimb partidele. Am avut oferte în 30 de ani de nici nu mai știu de ele. Eu am rămas la PSD, pe timpul comuniștilor am fost la PCR, am fost la UTC. Când m-am dus la Căpreni secretar aveam 25 de ani, toți se mirau ce era cu mine pe acolo.

Vizualizări: 3,186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: