Manu Tomescu: Ciurel e un politician mărunt

Minerii și energeticienii din cadrul CE Oltenia care s-au angajat în marșul de protest de 320 de km până la București au ajuns în zona Craiovei și spun că sunt mai hotărâți ca niciodată să ducă la îndeplinire acest obiectiv. Manu Tomescu, lider al Sindicatului Energia Rovinari și salariat al CE Oltenia la Termo Rovinari, a spus care este starea de spirit a participanților la marșul de protest. Tomescu a comentat și afirmația fostului manager al CE Oltenia, care a spus că protestatarii sunt manipulaţi de Directorat împotriva ministrului Energiei, Victor Grigorescu.

Reporter: Cum vă simţiţi după 80 de km parcurşi pe jos?
Manu Tomescu: Foarte mulți dintre noi avem bătături și răni la picioare, dar avem unguente, alifii, plasturi și ne oblojim rănile. Ne îngrijim unii pe alţii. Unde mai prindem cişmele sau unde mai prindem spălătorii auto, ne rugăm de cei de acolo să ne lase să ne punem apă rece pe picioare. În general, starea de sănătate şi starea fizică a noastră se agravează pe zi ce trece, dar determinarea creşte, este invers. Creşte determinarea, creşte încrâncenarea ca să atragem atenţia, să le dăm o lecţie guvernanţilor.

Rep.: Fostul manager al CE Oltenia spune că sunteţi manipulaţi şi că acţiunea de protest ar putea fi coordonată de Directorat împotriva ministrului Energiei.
M.T. : Numai un om care a manipulat la viața lui, numai un om care se ocupă cu aşa ceva poate să aibă astfel de bănuieli. Aceşti oameni nu au pic de respect. Ei nu pot să înțeleagă că niște oameni simpli, cum suntem noi, pot să aibă mândrie, demnitate. Ei sunt obișnuiți cu acei lideri de carton cărora toată ziua le scriu pe șervețele ce să spună și ce să declare, acei lideri care fac tot felul de proteste, pichetări, mitinguri pentru echipe de fotbal, pentru sedii, pentru tot felul de alte chestii, dar nu pentru propriii membri de sindicat. Pe domnul Ciurel îl deranjează pentru că nu a reuşit să distrugă demnitatea şi onoarea salariaţilor din CEO, nu poate să înţeleagă cum nişte oameni pot să facă asemenea sacrificii. Printre noi sunt şi membri simpli sau salariaţi nesindicalizaţi. Îi mai spun domnului Ciurel că miercuri urmează să vină nişte tineri care nu au serviciu și ni se vor alătura. Ce manipulare poți să spui că este? Numai un om bolnav, un om diabolic poate spune asta. Așa cum a condus domnul Ciurel această companie într-un mod diabolic poate să gândească aşa ceva. El a fost pus politic și pentru mine nu este decât un politician mărunt, pus de PSD director și acum face pe lupul moralist. Până la urmă, ce ni se întâmplă nouă e din cauza dumnealui. 3 ani de Directorat dezastruos, diabolic.

Rep.: Ce motive credeţi că are să spună asta?
M.T.: Domnul vicepreşedinte PSD Ciurel nu suportă federaţia noastră, pentru că este o federaţie cu demnitate, tot timpul a avut reacţie, la orice fel de Directorat a avut sau de cine am fost conduşi. A încercat să ne distrugă 3 ani, prin acele discriminări, când, practic, dădea anumite drepturi salariale numai la membri SMEO, din sindicatul dumnealui, care îl conduce şi acum şi nu suportă. Dumnealui nu poate să înţeleagă că nişte oameni pot să facă asemenea sacrificii.

Rep.: Cum reacționează cetățenii cu care intrați în contact pe traseu?
M.T.: Oamenii de pe traseu chiar ne dau energie să mergem mai departe. Toți oamenii ne aplaudă, ne încurajează. Trec mașini pe lângă noi care ne claxonează și scot mâna pe geam cu semnul victoriei. Ne fac acel "V" făcut din degete. Ne spun să nu ne lăsăm. Ne aduc hrană, mere, ce au pe acasă, apă. Bătrânii îi vedem plângând. Sunt lucruri care ne dau o putere fantastică să mergem mai departe. Eu, personal, vreau să spun că simt că lupt pentru o cauză dreaptă, o cauză nobilă. Necazul care a umplut paharul și ne-a făcut să ne pierdem răbdarea este că am pierdut orice cale de comunicare cu Guvernul, cu Ministerul, cu cei care ne conduc, iar faptul că ei importă energie de la străini iar pe noi ne țin cu grupurile enrgetice oprite și trimit mii dintre colegii noștri în șomaj, sau îi disponibilizează a umplut paharul și ne face să mergem până la capăt. Suntem în stare să facem orice ca să atragem atenția, să vadă că suntem români, suntem vii, trăim, și să le spunem că nu guvernează pentru România ci pentru alte interese care nu sunt ale noastre.

Vizualizări: 1,003

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: