Eurodeputatul Marinescu: Certificatele carbon ar putea fi retrase în 2019

Europarlamentarul PPE, Marian Jean Marinescu, a declarat că decizia de constituire a unei rezerve de certificate carbon, în funcţie de anumiţi factori, a fost luată şi ar putea fi aplicată din ianuarie 2019, deşi partidul său militase pentru 2021. Dacă în piaţă vor fi mai puţine certificate, atunci preţul va creşte, ducând CEO în imposibilitatea de a le achiziţiona. Cei de la CEO spuneau că decizia va fi luată în decembrie, la Paris. Marinescu a explicat şi votul din Parlamentul European (PE), care vizează anumite ţinte în lupta împotriva schimbărilor climatice: reducerea emisiilor cu 40% până în 2013 şi energie din surse regenerabile în proporţie de 30%. Reprezentanţii CE Oltenia susţin că votul pozitiv din Parlament poate duce la îngroparea energiei pe cărbune, dar Marinescu spune că ţintele din rezoluţie sunt recomandări, nu obligatorii. Acesta mai spune că a votat împotrivă la articolul privitor la decarbonizare. 

Reporter: Se discută despre rezoluţia pe care dvs. şi alţi europarlamentari aţi votat-o şi care afectează companiile pe cărbune. Ce conţine această rezoluţie şi cum aţi votat?

Marian Jean Marinescu: Rezoluţia este nelegislativă, ea reprezintă punctul de vedere al Parlamentului pentru conferinţa de la Paris. E o recomandare pentru o conferinţă mondială la care participă şefi de stat. Repet, nelegislativă. Dar este un articol, 7, care spune în partea a doua a textului că trebuie să se elimine treptat emisiile de la centralele pe cărbune. Ceea ce este absolut normal, chiar şi cele din Oltenia au făcut acţiuni în acest sens. Acel articol a fost împărţit în două şi a fost vot pe prima parte şi a doua parte. Nu a fost un vot cu înregistrare, noi am votat împotrivă, dar majoritatea a votat pentru. Dar asta nu s-a înregistrat pentru că nu era vot cu înregistrare. Rezoluţia spune lucruri care trebuie făcute pentru că trebuie să lupţi împotriva schimbărilor climatice şi din acest motiv am votat. Săptămâna viitoare la Strasbourg o să avem o directivă în acest sens şi o să avem o poziţie şi o să votăm pe articole.

Rep.: Directiva de care vorbiţi conţine obiective din această rezoluţie?

M.J.M.: Sunt anumite ţinte. O să avem o poziţie, dar o să vă pot spune mai multe săptămâna viitoare. Să mai ţineţi cont de un lucru: dreapta susţine în Parlamentul European industria, stânga susţine partea verde. Sunt câteodată majorităţi care ne împiedică să obţinem ceea ce vrem. Deci e foarte greu. Eu sunt membru în Comisia de Industrie şi Energie, noi acolo am susţinut industria, pentru că fără industrie nu se poate face nimic. Dar vin verzii, socialiştii, parte din ei liberalii.

Rep.: Dar marea problemă este retragerea unor certificate carbon de pe piaţă. Ce ştiţi despre asta?

M.J.M.: A fost o negociere extrem de dură pentru această rezervă, care s-a finalizat pe 9 octombrie. Dar acest mecanism intră în vigoare din 2019. Noi am susţinut anul 2021... Acolo e o chestiune de piaţă şi s-a discutat foarte mult pentru că era o intervenţie pe piaţă. Dacă numărul de certificate este peste o anumită limită, atunci ce este peste limită se bagă în rezervă şi dacă scade dintr-o anumită limită se ia din rezervă şi se pun în piaţă. Asta este într-adevăr un lucru care nu ne-ar face bine. Eu am ţinut legătura cu cei de la Slatina, de la aluminiu; ei au fost pe aici, am avut întâlniri şi ce a ieşit era suficient de bine pentru ei, ceea ce înseamnă că şi pentru cărbune. Dar v-am spus, acest mecanism nu este aplicat automat în 2019, ci în funcţie de condiţiile din piaţă.

Rep.: Ce relaţie aveţi cu cei de la CE Oltenia, comunicaţi pe aceste subiecte?

M.J.M.: Mi-au trimis o scrisoare acum o săptămână. Atât. Bineînţeles că noi o să ţinem cont de situaţia industriei din România, şi de centralele pe cărbune, şi de aluminiu, pentru că sunt ele mai mari producătoare de emisii. Trebuie să ne apărăm.

Rep.: Dacă vi se va cere ajutorul o să-i ajutaţi?

M.J.M.: Da, cum să nu! Am văzut pe acea scrisoare că sunt datele unei persoane de contact. Săptămâna viitoare o să sun, o să-i explic şi o să discutăm.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: