Evaziune de un milion de euro în Meteor

Patru bărbaţi, dintre care doi rromi din cartierul Meteor, tată şi fiu, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru o evaziune fiscală estimată la peste un milion de euro. Anchetatorii au pus sechestru pe palatul cu turnuleţe şi pe un teren al acestora, Jeep-ul cu care se plimbau prin oraş, ca şi alte maşini, fiind luate în leasing şi recuperate deja de firmele creditoare.

Ancheta de acum l-a vizat pe Gheorghe Mihai, de 56 de ani, şi pe fiul său, care are acelaşi nume, de 38 de ani, dar şi pe doi contabili, Ion Ionviţa şi Grigore Sârbu, cu care cei doi afacerişti din Meteor au lucrat în perioada în care au ţepuit statul. Procurorii susţin că ei au prejudiciat bugetul de stat prin neînregistrarea în contabilitate a unor acte sau prin folosirea de facturi provenite de la firme fantomă. Faptele s-au petrecut în anii 2003-2004, când firma Salba de Aur SRL, din Târgu Jiu, administrată de Maria Mihai, soţia lui Gheorghe Mihai, a folosit facturi fictive pentru cantităţi mari de fier vechi rulate la societăţi comerciale din Braşov, Strehaia, Satu Mare, Bacău şi Râmnicu Vâlcea. Unele dintre firmele respective aveau acelaşi contabil, pe Grigore Sârbu, aflat în spatele gratiilor la Colibaşi, unde procurorii l-au descoperit pentru o altă evaziune comisă cu câţiva ani în urmă şi pentru care şi-a primit deja pedeapsa.

Conform rechizitoriului întocmit de anchetatori, Maria Mihai este o persoană analfabetă, în sarcina ei neputând fi reţinută comiterea vreunei infracţiuni, motiv pentru care a fost sancţionată cu o amendă administrativă de 1000 de lei. Femeia semna cu "MM" pe unele documente care îi erau puse în faţă şi în rest nu avea idee ce reprezintă cifrele cu multe zerouri din facturi.

Soţul şi fiul acesteia au fost însă trimişi în judecată pentru că, în complicitate cu cei doi contabili, au scos sume mari de bani din conturile firmei pe care le-au folosit în interes personal, fără a plăti la stat taxa pe valoarea adăugată sau impozitele aferente. Aceştia scoteau bani cash din bancă şi îi foloseau la plata unor facturi, chiar dacă depăşeau şi de 10 ori plafonul admis de lege pentru astfel de tranzacţii. Banii au fost folosiţi la construirea unui palat în cartierul Meteor din Târgu Jiu şi la achiziţionarea unor maşini de lux.

Tone de fier vechi cărate cu Dacia

Procurorii au stabilit că afacerile cu fier vechi ale rromilor au mers "ca pe roate" până au intervenit inspectorii de la fiscul gorjean. Rromii, în neştiinţa lor de carte, după cum singuri au declarat, au trecut în facturi numerele de înmatriculare ale unor Dacii, frigoterme, autobuze sau doar ale unor remorci sau cap tractor, ca şi cum remorca ar fi mers de una singură pe şoselele din România. În plus, din documentele întocmite aiurea reiese că o Dacie era încărcată o singură dată, la un transport, şi cu câte zece tone de fier vechi, ceea ce, evident, nu are cum. Numerele de înmatriculare erau luate de pe stradă şi trecute în facturile semnate în alb de firme fantomă. Anchetatorii au trebuit să îi audieze însă pe toţi şoferii indicaţi de către rromii din Meteor, în acest fel fiind descoperit faptul că zeci de tone de fier vechi erau aduse, de exemplu, de la Braşov sau Sibiu cu tirurile la Târgu Jiu, iar după două zile aceiaşi marfă era revândută aceleiaşi firme cu un preţ ce nu era mai mare de 0,1% decât cel iniţial. Grămezile de tinichele erau astfel plimbate, pe hârtie, dintr-un colţ în altul al ţării, patronii de la Salba de Aur încercând astfel să îşi acopere urmele pentru banii cheltuiţi aiurea din conturile societăţii. Doar omul de afaceri Mihai Ferdi a reuşit să scape de orice acuzaţie din acest dosar, iniţial şi el având legătură cu Salba de Aur. Acesta s-a retras la timp şi, astfel, anchetatorii nu au mai avut ce să-i facă. Ferdi are o firmă care se ocupă în Gorj de adunarea Daciilor în cadrul programului guvernamental Rabla, firma fiind administrată în acte de soţia acestuia. El a mai fost implicat şi în alte dosare în care i s-au adus acuzaţii de evaziune fiscală, dar de care a scăpat de-a lungul timpului.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: