Evaziune record la o microcarieră din Motru

Garda Financiară Gorj a finalizat ancheta începută în primăvară la o microcarieră minieră din zona Motru. Zeci de operaţiuni comerciale ale firmei, în valoare de circa un milion de euro, sunt suspectate a nu fi reale. Fiind vorba de un prejudiciu important adus bugetului de stat, dosarul a fost înaintat organelor de cercetare penală.

Garda Financiara Gorj, urmare unor verificări efectuate la solicitarea D.G.I.P.I. Gorj şi în colaborare cu I.P.J. Mehedinţi, a constatat că o societate comercială cu sediul în Municipiul Bucureşti, cu punct de lucru declarat (microcariera de lignit) în bazinul minier Motru, în perioada anilor 2011 şi 2012 a înregistrat în evidenţele contabile un număr de 53 facturi fiscale de aprovizionare bunuri şi servicii, emise de firme cu comportament de “firmă fantomă” din judeţul Mehedinţi. Comportamentul de firmă fantomă rezultă din faptul că firmele nu funcţionează la sediile sociale declarate, refuză să pună la dispoziţia organelor de control documentele de evidenţă financiar contabilă, nu declară la organele fiscale activităţile desfăşurate şi veniturile obţinute. Garda Financiară Gorj susţine că există indicii temeinice că operaţiunile consemnate în aceste facturi nu reflectă tranzacţii reale, fiind înregistrate în contabilitate cu scopul diminuării taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.

„Valoarea totală a celor 53 facturi este de 4.268.562 lei, iar prin înregistrarea lor s-a dedus TVA în sumă de 826.873 lei şi au fost mărite artificial cheltuielile societăţii cu suma de 3.442.389 lei, care a condus la diminuarea impozitului pe profit calculat şi declarat organelor fiscale cu suma de 550.782 lei. Faţă de aspectele constatate, a fost înaintat act de sesizare penală către organele de cercetare, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind estimat la suma de 1.376.955 lei”, se arată într-un comunicat semnat de comisarul şef Gigel Capotă.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: