Evul mediu din fundul curţii

Nu ştiu exact cu ce a fost vinovat Gorjul, săracul, de a ajuns vedetă negativă la Pro TV. Posibil să fie ghinion, posibil şi să fim un judeţ cu mai multe probleme decât altele, cine ştie? Cert e că localitatea Stăneşti a fost pusă pe hartă de ”România, te iubesc!”, cu portdrapel primarul Vasile Pârvulescu. Subiectul? Satele din România unde s-au făcut canalizări degeaba, pentru că ţăranii nu vor să se branşeze la acestea, preferând, din comoditate (ca să numim aici cel mai puţin jignitor defect pe care-l putem identifica) să se **** tot în WC-ul din fundul curţii. ”Decât vreo patru branşamente s-au făcut”, spune primarul, citat cu grijă de Pro TV, care nu-i poate scoate agramatismul din vorbe, pentru că e televiziune, nu ziar. Comuna Stăneşti are canalizare de trei ani, dar are degeaba.

Treaba lor, veţi zice. Nu e chiar aşa. Cum am mai discutat în multe ocazii pe aici, Uniunea Europeană şi-a luat un angajament nu doar faţă de noi (pe-acela de-a ne trage cu forţa din rahat), ci şi faţă de celelalte state membre. Oricât ar aprecia noii noştri vecini ruralitatea fermecătoare a României, să faci pişu şi caca în aceeaşi groapă din pământ nu va părea foarte frumos nici unui neamţ şi nu vor fi foarte încântaţi să afle că în marea lor comunitate au fost primiţi nişte oameni care fac asta. În 2007, când a aderat, România a promis UE că până în 2015 va avea canalizare în toate oraşele şi până în 2018 în toate satele. Promisiunea nu doar că nu s-a ţinut, dar nu are nici premise că se va concretiza, în viitorul apropiat. În prezent, 72% dintre locuinţele rurale din România au baia în fundul curţii. Pro TV-ul a alăturat acestei statistici una foarte curioasă: 62% dintre aceleaşi gospodării au acces la internet. Nu s-a făcut un studiu şi pe televiziuni, dar e de aşteptat ca acolo situaţia să se apropie de 100%. ”Până şi cel mai amărât bordei beneficiază de măcar un ecran plat”, spune un sociolog citat în reportaj.

Ce să zic, pe mine nu mă dă ruşinea afară din casă. O să pot privi europeni în ochi şi după ce am aflat această statistică la care, ca s-o spunem pe cea dreaptă, mă aşteptam. O singură chestie mă îngrijorează pe mine: aceea că există şanse mari ca o bună parte dintre oamenii care au păreri pe internet să plătească pentru ăia 4 giga pe lună, dar să nu aibă WC în casă. Brusc, cearta cu un om random de pe internet devine chiar mai stupidă decât am fi crezut. Vă recomand şi dumneavoastră să nu vă angajaţi în războaie în comentarii online, pe viitor. Există şi posibilitatea ca un animal din gospodărie să se fi conectat din greşeală la net şi să vă contraziceţi, cine ştie?, cu porcul.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: