Mocioi: Ciurel are falimentul CE Oltenia la criterii de performanţă

Deputatul PNL Niculina Mocioi crede că managerul Laurenţiu Ciurel este de vină pentru situaţia dezastruoasă în care se află CE Oltenia, dar şi cei care îl păstrează în fruntea companiei, care nu vor să vadă că unitatea se îndreaptă spre insolvenţă. Mocioi a cerut ministrului Energiei, Andrei Gerea, să facă public contractul de mandat al lui Ciurel. Deputatul a mai spus, ironic, că falimentul CE Oltenia este criteriul de performanţă al managerului complexului.

Reporter: Când va fi discutată moţiunea pe energie depusă de grupul parlamentar din care faceţi parte?

Niculina Mocioi: Moţiunea va intra în dezbatere marţi, 7aprilie, urmând să intre la vot final miercuri. Din cele 22 de file ale moţiunii, mai mult de jumătate cuprinde problemele legate de CE Oltenia. Ne-am dorit să tragem un semnal de alarmă şi să ducem problemele din CE Oltenia, din CE Hunedoara şi de la Suceava, unde avem extracţia de uraniu, la nivel parlamentar, să putem cere şi explicaţii, dar şi soluţii de la ministrul Gerea.

Rep.: La CE Oltenia, cine este de vină pentru situaţia existentă?

N.M.: Dacă de regulă la o moţiune simplă depusă pe un anumit domeniu se cere în special demiterea ministrului, în această moţiune se cere demiterea managerului Laurenţiu Ciurel. Considerăm că dumnealui este principalul responsabil de situaţia financiară în care se află în momentul de faţă CE Oltenia. Să nu uităm că la finalul anului 2012, când Laurenţiu Ciurel a fost numit „manager privat”, în ghilimele pentru că, de fapt, dumnealui a fost numit manager pentru că avea în buzunar un carnet de partid de culoare roşie, compania înregistra un profit de 44 de milioane, ca să ajungem la luna a 9-a a anului 2014 să constatăm că această companie înregistrează o pierdere de 290 de milioane. Aici vorbesc cifrele. Considerăm că această companie se îndreaptă spre insolvenţă cu buna ştiinţă a celor care o administrează şi cu girul premierului Ponta, pentru că altfel nu ar fi susţinut în funcţie toată această perioadă un om care pare a avea în contractul de manager la criterii de performanţă falimentul CE Oltenia. Îi cerem ministrului Gerea să facă public acest contract de mandat, măcar să ştim ce şi-au asumat dumnealor şi să îşi asume public.    

Rep.: Ce trebuie făcut pentru redresarea companiei?

N.M.: Pentru eficientizarea acestei companii trebuie plecat de la depolitizarea acesteia. Ca să faci asta, trebuie să renunţi la acest manager, aşa zis privat, să vină un manager selectat prin concurs, să se aplice ordonanţa 109. Nu să o fentezi cum a reuşit în 2012 premierul Victor Ponta. Am auzit în dese rânduri că domeniul energetic este de siguranţă naţională, dar actualul guvern promite de trei ani o strategie pe care nu o mai finalizează.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: