EXCLUSIV: Cum s-au scurs miliardele de la CE Turceni în buzunarele lui Şova

Pandurul vă prezintă în exclusivitate cum a fost căpuşat complexul energetic Turceni de o casă de avocatură patronată de actualul deputat PSD Dan Şova, la care senior partener era şi deputatul de Gorj Victor Ponta. Milioane de euro au încasat în mai puţin de doi ani avocaţii de la Şova, sumă care ar face invidioase cele mai mari case de avocatură din lume.

Primul contract încheiat de Casa de avocatură „Şova şi asociaţii” cu Complexul Energetic Turceni datează din 23 iulie 2007. Era vorba de un contract de asistenţă juridică valabil până la sfârşitul anului, prelungit apoi prin act adiţional pentru încă un an. Doar pentru prima jumătate de an, CE Turceni a plătit către casa Şova 2,3 milioane de RON, decontând atât prestaţiile celor zece avocaţi agreaţi prin contract, dar şi ale altor 18 avocaţi. Asistenţa juridică acordată în anii 2007-2008 era necesară pentru accesarea unor credite de pe piaţa internaţională în vederea efectuării investiţiilor în modernizare şi ecologizare a grupurilor energetice 3 şi 6, dar creditele nu au fost obţinute. Abia în 2009, CE Turceni a reuşit să obţină de la BERD creditul pentru retehnologizarea grupului energetic nr. 6, cu un cost al asistenţei juridice de numai 20.000 de euro, asigurat, fireşte, de un alt consultant. Pentru grupul energetic nr. 3, negocierile sunt în curs. Aşadar, pentru ce a încasat casa Şova zecile de miliarde de lei vechi în 2007? Pentru ce a solicitat alte zeci de miliarde în 2008, bani care nu i-au fost însă plătiţi de actuala conducere a complexului?

Zece miliarde într-o săptămână

Pe 13 februarie 2008, CE Turceni încheie un nou contract cu casa de avocatură Şova, pentru a fi reprezentat în procesul cu SC ICM – BNP Consult (Lichidator), prin care urmau a fi eşalonate datoriile complexului către Societatea Comercială de Închidere şi Conservare a Minelor. Sentinţa judecătorească s-a dat o săptămână mai târziu. Cât a câştigat Casa Şova pentru o săptămână de muncă? 1.043.713,58 RON, adică peste zece miliarde de lei vechi. Care este deputatul de Gorj care ameninţa în acea perioadă cu dezvăluiri de presă despre BNP Consult, pe care nu le-a mai făcut? Vă lăsam pe dumneavoastră să ghiciţi.

Miliarde şi din datoria Electrica

Un alt scandal de presă s-a dovedit profitabil pentru casa de avocatură Şova şi asociaţii. La finele lui 2007, presa era alimentată cu informaţii potrivit cărora conducerea CE Turceni ar fi băgat în contabilitate o factură de peste 68 de milioane de RON către Electrica, urmare a penalităţilor acumulate pentru plata cu întârziere a energiei electrice. Pe surse, în presă era acreditată ideea că facturarea s-a făcut abuziv pentru ca Turceniul să iasă pe profit. Pe acest fond, CE Turceni a angajat Casa de avocatură Şova pentru a o reprezenta în procesul cu Electrica şi a o face să plătească datoria. În instanţă, reprezentanţii Electrica au arătat că deja recunoscuseră datoria, pe care o vor plăti eşalonat. A fost deci un scandal inventat, dar care, adus în instanţă, i-a adus Casei Şova un câştig de alte zeci de miliarde. Despre fiecare caz în parte, citiţi zilnic, începând de mâine, în Pandurul.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: