EXCLUSIV: Încep negocierile pentru concedierea a 1200 de mineri!

Sindicatele din minerit şi energie, conduse de Marin Condescu, îi propun lui Laurenţiu Ciurel, directorul general executiv al Complexului Energetic Oltenia, un plan de restructurare ce vizează persoanele aflate în prag de pensie. Propunerea vine după ce Ciurel a anunţat valuri de disponibilizări. Sindicatele propun ziua de 15 mai pentru începerea negocierilor.

După ce directorul Laurenţiu Ciurel a anunţat valuri de disponibilizări, sindicatele anunţă începerea negocierilor pentru un plan de restructurare, ce are la bază aplicarea ordonanţei 116, adică cei daţi afară să fie cei care mai au puţin până la pensie. „Noi am propus ca dată de începere a negocierilor 15 mai, imediat după revenirea salariaţilor din concediul colectiv”, a spus Marin Condescu, care credea vineri că vizita de zece zile în China a lui Laurenţiu Ciurel şi a celorlalţi din conducere nu va mai avea loc dată fiind situaţia gravă a companiei.

Plan de restructurare pe doi ani

Potrivit unui document obţinut de Pandurul, emis de Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) condusă de Marin Condescu, în companie va fi aplicat un plan de restructurare pentru 2013-2014. „Având în vedere politica economică şi socială a Guvernului României, situaţia critică din piaţa de energie, prevederile CCM/2013, rolul şi locul CE Oltenia în siguranţa energetică naţională şi europeană, Federaţia Naţională Mine Energie propune un program de eficientizare, rentabilizare şi modernizare a CE Oltenia care să conducă la o activitate economică rentabilă, concurenţială, cu un profit pentru CE Oltenia şi pentru angajaţii săi“, se arată în adresa pe care Ciurel a primit-o de la Condescu.

Liderul sindical îşi arată disponibilitatea faţă de aplicarea unui plan de restructurare. „Sunt 1.200 de persoane care îndeplinesc condiţiile de pensionare anticipată anul acesta şi anul viitor. Având în vedere şi situaţia grea prin care trece compania şi problemele din piaţa de energie, sindicatele au înţeles să îşi declare disponibilitatea pentru negocierea unui program de restructurare”, spune Marin Condescu.

Până la acest moment, conducerea CE Oltenia nu a răspuns adresei trimisă de sindicate. Se pare că USL se teme de reacţiile oamenilor, mai ales că politicienii au spus mereu că nu vor da afară şi că CEO nu va fi privatizat, iar în numai şase luni le vor face pe amândouă. În plus, urmează europarlamentarele, prezidenţialele....

BILANŢ

În primul trimestru Complexul Energetic Oltenia a înregistrat profit, însă directorul Laurenţiu Ciurel a anunţat pierderi pentru aprilie şi mai şi cel mai probabil bilanţul la şase luni va fi cu minus.

VÂNZĂRI ENERGIE

Vânzările de energie la CE Oltenia sunt foarte-foarte slabe, de maxim 350 MWh. Mai mult, sistemul energetic din Gorj s-a întors în trecut, acum 15 ani fiind întâlnită situaţia de azi, oprirea termocentralelor. Acum, sunt încărcate doar două grupuri, grupul 2 de la Craiova 2 şi grupul 5 de la Rovinari. Având în vedere că pragul de rentabilitate este de 1200 de MWh, este evident că pierderile companiei vor fi uriaşe. 

Vizualizări: 258

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: