EXCLUSIV: Lista cu cele 57 de sporuri şi prime din CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia a răspuns unei solicitări a ziarului Pandurul, referitoare la numărul de sporuri și prime din companie. Directorii Laurenţiu Ciurel şi Ion Răuț au precizat care sunt cele 57 de sporuri, prime și adaosuri pe care le primesc cei 19 mii de salariați. Nu ne-au spus şi sumele sau procentele, aşa cum am solicitat.

Cele patru contracte colective de muncă ce ar trebui acum armonizate într-un singur prevăd la un loc 57 de sporuri, prime sau alte ajutoare. Nici un salariat nu cumulează mai mult de câteva sporuri, unele fiind specifice doar anumitor tipuri de activităţi.

Prime și ajutoare

La categoria prime, salariații încasează bonusuri după cum urmează: primă de vacanță, primă de ziua meseriei, primă jubiliară, adaos de Paște, adaos aprovizionare toamnă-iarnă, adaos de Crăciun. De asemenea, zilele libere în cazul unor evenimente familiale sunt plătite. La toate acestea se adaugă o serie de ajutoare: ajutor pentru căsătoria salariatului, ajutor de naștere, ajutor de deces salariat, ajutor deces salariat accident de muncă sau boală profesională, ajutor deces soț, soție, rude de gradul I, ajutor social pentru boli grave și incurabile, ajutor pentru pierderi cauzate de calamități.

Spor pentru consemn la domiciliu

Pe lista sporurilor sunt şi unele care sună ciudat, cum ar fi sporul de consemn la domiciliu, dar şi cel de salvare minieră sau spor de front. Dar mai sunt și altele, cum ar fi sporul de utilizare a unei limbi străine. Până la urmă, în orice companie serioasă, cunoașterea unei limbi străine este obligatorie. Pe de altă parte, judecând după felul în care sunt prezentate CV-urile, probabil sunt angajați care știu și trei limbi străine.

Potrivit adresei de la CEO, angajații mai primesc sporuri precum: spor de confidențialitate, mobilitate, spor pentru control financiar preventiv, spor sistematic, spor de vechime, spor de fidelitate, spor pentru exercitarea de funcții suplimentare, spor de echipă, spor de titlu științific, spor pentru exercitarea activității de audit public intern, spor operare calculator, spor de lucru în zilele de sâmbătă sau duminică, ziua minerului, ziua energeticianului, spor pentru lucrul în zilele sărbătorilor legale, spor de tractare, spor gestiune, spor pentru munca desfășurată în timpul nopții, spor de carieră, spor de periculozitate, spor radiații nucleare, spor pentru condiții nocive.

INDEMNZIZAȚII

De altfel, câțiva salariați încasează, după caz, indemnizație pentru invaliditate, indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă (spitalizare în cazul unui accident de muncă), indemnizație pentru ieșirea la pensie sau indemnizație de conducere.

AVANTAJE

Minerii și energeticieni mai au și alte avantaje: cotă energie electrică, cotă energie termică, cotă cărbune, cadouri pentru copiii minori, cadouri de 8 martie, tichete masă, masă caldă, alimentație protecție, transport gratuit la locul de muncă, bilete de odihnă, bilete tratament.

RĂSPUNS INCOMPLET

Pentru a doua oară, directorul Răuț nu răspunde corect solicitării ziarului Pandurul, în sensul că noi am cerut și exemple de sume sau procente încasate, dar care nu au fost puse la dispoziție. Cu o lună în urmă, ziarul Pandurul a solicitat lista cu angajările făcute de la înfiinţarea companiei şi motivarea fiecărei angajări, dar a primit nişte cifre cu o relevanţă limitată.

Vizualizări: 413

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: